Är din organisation nyfiken på att anordna aktiviteter under ForskarFredag den 24-25 september 2021, eller vill ni kanske arrangera en deltävling i Forskar Grand Prix? Välkommna att delta i ForskarFredags kick-off den 18-19 mars!
En hackande IT-ingenjör, en genstuderande molekylärbiolog, en bakande företagsekonom och en plastutvecklande kemist. Det är de fyra finalister som hittills är klara i årets Forskar Grand Prix. På grund av pandemin flyttas finalen fram till 2021.
Med anledning av den ökade smittspridningen och restriktionerna för allmänna sammankomster flyttas finalen i tävlingen Forskar Grand Prix fram till nästa år.
Planerar du att delta i Forskar Grand Prix? Eller vill du bara bli bättre på att förklara för nära och kära vad det är du gör om dagarna? I november bjuder Forskar Grand Prix återigen in till två webbinarier för dig som är forskare och vill kunna förklara din forskning på ett enkelt och engagerande sätt.
Den 26 november 2019 blev medicinforskaren Keivan Javanshiri vid Lunds universitet svensk mästare i att presentera sin forskning. Han hade då kvalificerat sig via deltävlingen vid Lunds universitet i Helsingborg till finalen på Nalen i Stockholm. I denna intervju berättar han om hur han kom att delta i tävlingen, vilka dörrar som öppnats och vikten av mängdträning för att bli en svensk presentationsmästare.
Are you planning on participating in the Researchers’ Grand Prix this year? Or would you just like to be better at explaining what you do at work every day to your friends and family? In September, the Researchers’ Grand Prix is offering two webinars for researchers on how to communicate their research in a quick and engaging way. Läs mer
Planerar du att delta i Forskar Grand Prix? Eller vill du bara bli bättre på att förklara för nära och kära vad det är du gör om dagarna? Forskar Grand Prix bjuder i september in till två webbinarier för dig som är forskare och vill kunna förklara din forskning på ett kort och enkelt sätt.
Applications are now open for N.Ö.R.D., the online open heat of the Swedish Researchers’ Grand Prix 2020. In the Researchers’ Grand Prix, researchers in Sweden compete to present their research in as understandable, captivating and inspiring way possible in just four minutes. An expert jury together with the audience decide the winner. Läs mer
I dag öppnar ansökningsperioden till N.Ö.R.D., den digitala deltävlingen i Forskar Grand Prix. I Forskar Grand Prix tävlar forskare i att presentera sin forskning så begripligt, fängslande och engagerande som möjligt på bara fyra minuter. Vinnaren koras av en expertjury tillsammans med publiken.
Sverige har fått en ny mästare i att presentera forskning. Medicinforskaren Keivan Javanshiri på neuropatologen vid Lunds universitet vann på tisdagseftermiddagen den nationella finalen av Forskar Grand Prix på Nalen i Stockholm.
På tisdag den 26 november kan du vara med och kora vinnaren i Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare – Forskar Grand Prix. Åtta finalister kliver då upp på Nalens scen för att få just DIN röst i kampen om segerpokalen.
Sedan 2017 har två forskare varje år möjligheten att göra finalisterna från deltävlingarna sällskap genom den öppna onlinansökan N.Ö.R.D. (Nationell Öppen Rikstäckande Deltävling). Nu har årets N.Ö.R.D:ar utsetts: Frida Lygnegård från Högskolan i Jönköping och Oliver Konzock från Chalmers Teknologiska Högskola!
I samband med vetenskapsfestivalen ForskarFredag hölls sex Forskar Grand Prix-tävlingar runtom i landet. Lika många finalister gör sig nu redo för finalen som hålls på det anrika danspalatset Nalen i Stockholm den 26 november.
The Swedish Researchers’ Grand Prix (Forskar Grand Prix) is running four free webinars for researchers interested in learning how to explain their research in quick and simple way.
Rezan Güler från KTH är cancerforskaren som blev svensk mästare i att presentera sin forskning. Vi tog ett snack med Rezan för att höra hur han ser tillbaka på sin upplevelse som deltagare i Forskar Grand Prix 2018, och vad han har för råd till framtida tävlande.
Now, N.Ö.R.D. is open for contributions! N.Ö.R.D. is a digital competition for those who want to join the Researchers’ Grand Prix, but have no competition close by. Simply submit a video with your presentation and compete for a place in the final!
Nu öppnar N.Ö.R.D., deltävlingen för dig som vill vara med i Forskar Grand Prix, men inte har en deltävling nära dig. Skicka in en video med din presentation och var med och tävla om en plats i finalen av Forskar Grand Prix!
Någon måste skämta aprillo? Nej, det är sant! På julafton 24 december kl. 15.30 visas finalen av Forskar Grand Prix i Kunskapskanalen. Då kan hela familjen tindra med ögonen framför teven, och fascineras av ny, spännande forskning! Splendido – magnifico!Läs mer
Cancerforskaren Rezan Güler från KTH är svensk mästare i att presentera sin forskning. Det avgjordes under tisdagseftermiddagen då den nationella finalen av Forskar Grand Prix gick av stapeln i Stockholm.
På tisdag den 27 november kan du vara med och kora vinnaren i Sverige största tävling i presentationsteknik för forskare – Forskar Grand Prix. Sju finalister kliver då upp på Nalens scen för att få just DIN röst i kampen om segerpokalen. Läs mer
Nervösa forskare, en förväntansfull publik och en skärpt jury fyllde lokalen till bredden när det var dags för Forskar Grand Prix under årets ForskarFredag på Kreativum Science Center i Karlshamn. Att på ett tilltalande och begripligt sätt berätta om flera års avancerad forskning är ingen lätt uppgift, men denna eftermiddag var det tre modiga forskare som tog sig an utmaningen.
Besvär hos insekter till följd av blombrist, proteiner mot cancer, virtuell verklighet, digitalisering av vården och språkinlärning. Det är några exempel på vad som bjuds på Nalen i Stockholm den 27 november. Då avgörs finalen i Forskar Grand Prix – tävlingen där forskare ska förklara sin forskning för publik på bara fyra minuter.
Sveriges forskare: släpp diktafoner, böcker, provrör, pennor, stetoskop, mikroskop, teleskop! Nu förlänger vi anmälningstiden för årets viktigaste selfie-video – N.Ö.R.D. I potten ligger en direktbiljett till finalen av Forskar Grand Prix!
Forskning bör inte lova saker den inte kan hålla och forskare bör inte sälja in att deras teori stämmer utan snarare undersöka om så verkligen är fallet. Med den inställningen ställde sig Peter Ueda på scenen i Forskar Grand Prix 2017 – och vann.
Läkaren och forskaren Peter Ueda vid Karolinska institutet är nybliven svensk mästare i att presentera sin egen forskning. Till vardags forskar han med stora datafiler för att förbättra behandlingen av olika sjukdomar. Idag lyfte han Forskar Grand Prix stora segerpokal på Nalens scen i Stockholm.
På tisdag nästa vecka kan hela Sverige vara med och kora vinnaren i Forskar Grand Prix. Krydda eftermiddagsfikat med direktsänd, kunskapsbaserad underhållning och rösta fram Sveriges bästa forskningspresentatör!
Smärta, hur man uppfinner ett språk, att vara ung och leva med hjärtinfarkt, neutroner och kristallsjuka. Det handlar fem av de sju bidragen som gått till final i Forskar Grand Prix om.
Forskaren Anita Pettersson är den före detta undersköterskan som blev förbannad och bestämde sig för att sadla om och ändra på den svenska energipolitiken. 20 år senare har hennes mål ändrats: nu vill hon rädda världen. Hennes presentation om hur detta ska gå till gav henne vinsten i Forskar Grand Prix 2016.
Välkommen att bli en del av Sveriges mest spridda vetenskapsfestival! Den 29 september 2017 är det dags för nästa ForskarFredag då över 500 forskare möter allmänheten på minst 30 orter i hela Sverige.
Anita Pettersson, whose job at the University of Borås involves researching how phosphorus can be recycled, has won the 2016 Swedish Researcher’s Grand Prix and the title of Sweden’s best science communicator. Anita’s presentation captivated both the audience and the expert jury at the final in Stockholm.
Sju forskare har fyra minuter på sig att vinna publik och jury med den mest inspirerande och förståeliga presentationen av sin forskning. Vem vinner finalen i Forskar Grand Prix och tar hem titeln som svensk mästare i att presentera sin forskning?
Konstgjord spindeltråd, appar som hjälper dig att stressa mindre och genomskinliga njurar. Det handlar tre av de sju bidragen som gått till final i Forskar Grand Prix om.
Han kliver upp på scenen och förklarar fem års intensiv forskning på fyra minuter. Inte nog med det, Sunil Kumar Ramamoorthy vill samtidigt skapa en medvetenhet kring hållbara material. Med hans bidrag ”Hållbara material för en grön framtid” vann han först delfinalen i Borås och sedan finalen av Forskar Grand Prix i Stockholm 2015. Priset har lett till mycket uppmärksamhet, ett nytt jobb och bättre undervisning.
Cissi Askwall, generalsekreterare på Vetenskap och allmänhet, om vitsen med att tävla i forskningskommunikation – och kunna presentera sin forskning på fyra minuter.
I höst går Forskar Grand Prix av stapeln på 8 orter i Sverige. VA samlade i veckan de lokala arrangörerna för ett två dagar långt uppstartsmöte och pratade flytande kväve, Vasaskeppet och hur man skapar ännu bättre aktiviteter.
Sista fredagen i september 2015 har utlysts som Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds tusentals aktiviteter som ska visa hur spännande, kul och vardagsnära forskning är. Välkommen att vara med som arrangör av årets upplaga av Forskar Grand Prix som en del av vetenskapsfesten Researchers’ Night – på svenska kallad ForskarFredag!
Går det att 3D-printa tänder? Det var rubriken på Michael Braians vinnande bidrag i finalen av Forskar Grand Prix, som gick av stapeln den 25 november 2014. I en intervju berättar han om sin passion för kunskapsöverföring, sina inspirationskällor i forskningen och hur vinsten i tävlingen redan öppnat nya dörrar för hans forskning.
De nio delfinalerna i Forskar Grand Prix – tävlingen där forskare presenterar sin forskning så begripligt som möjligt på bara fyra minuter – är nu avgjorda. Forskning om köpbeslut, metaller som går att sticka med, elektroniska ögon och 3D-printade tänder finns bland bidragen som tagit sig vidare till riksfinal.
Andreas Ohlin arbetar med små, små barn. Han vann finalen i Forskar Grand Prix 2013 med ett framträdande om hur man med en enkel metod kan åstadkomma en drastisk ökning av för tidigt födda barns chanser till överlevnad och ett vanligt liv. Andreas kan se flera anledningar till varför man som forskare har allt att vinna på att ställa upp i tävlingen.
Forskar Grand Prix är tävlingen där forskare på några minuter presenterar sin forskning på ett fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt. Vi ringde upp Marie Dacke som vann förra året, för att prata med henne om hur man lägger upp ett framförande och hur erfarenheterna från tävlingen har påverkat henne. Hon sitter just nu vid köksbordet och färdigställer ett avsnitt som handlar om polarisationsseende hos dyngbaggar. Det ska publiceras i en bok som heter Recent Advances in polarization vision.
Sista fredagen i september 2014 har utlysts som Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds tusentals aktiviteter som ska visa hur spännande, kul och vardagsnära forskning är. Målgruppen är den breda allmänheten, inte minst barn och unga.