Rezan Güler från KTH är cancerforskaren som blev svensk mästare i att presentera sin forskning. Vi tog ett snack med Rezan för att höra hur han ser tillbaka på sin upplevelse som deltagare i Forskar Grand Prix 2018, och vad han har för råd till framtida tävlande.
Hej Rezan! Vilka lärdomar har du fått av att delta i Forskar Grand Prix?
Jag har fått många erfarenheter via Forskar Grand Prix som jag kommer ta med mig i skapandet av framtida presentationer. Några exempel är att filma sig själv när man övar, öva på relevant publik, ta hjälp av enkla tydliga bilder, våga skala bort detaljer tills man skäms och presentera på ett naturligt sätt – då känns det naturligt att lyssna. Allt detta samtidigt som man på ett ärligt sätt presenterar sin forskning.
Hur var din upplevelse av att delta i tävlingen? Hur upplevde du moment som att stå inför många människor och prata, och bli bedömd av en jury?
Underbart inspirerande, kul, lärorikt och med en touch av obekvämlighet. Alla involverade är så välvilliga att den mest skygga kan känna sig trygg.
Är det något som du skulle vilja ha vetat om innan du bestämde dig för att delta?
Hur värdefulla coachningstillfällena med Anders Sahlman är.
Slutligen, vad är dina bästa tips till forskarkollegor som kanske är sugna på att skicka in ett bidrag till årets tävling?
Sluta tänk efter och gör det – ni kommer lära er massor! Sen vill jag påminna om hur lätt det är att ta kunskap och förståelse för givet. När man forskat länge inom ett område kan ord och koncept kännas så självklara att man glömmer tiden då man själv var lekman. Skapa en presentation som ni vet att ni själva skulle njuta av att lyssna på, när ni var oinvigda. Var inte heller rädda för att skala bort onödiga detaljer; publiken behöver inte veta allt för att förstå.
Är du också sugen på att bli svensk mästare i att presentera din forskning? Ansök i dag genom att klicka här!
Det här är Rezan Güler
Ålder: 29 år
Bor: i Stockholm
Familj: två föräldrar, två yngre syskon och sambo
Titel: doktorand
Intressen: mat, dryck, gaming, läsa, träna och fundera över saker och ting
Överraskande egenskap: jag får en energiboost av att misslyckas