Agnes Wold, Patrik Hadenius, Anja Lundqvist och Peter Ueda. Forskar Grand Prix-final på Nalen i Stockholm i november 2017. Foto: VA/Erik Cronberg

Peter Ueda, vinnaren av Forskar Grand Prix 2017 på finalen på danspalatset Nalen i Stockholm. Till vänster juryn: Agnes Wold, Patrik Hadenius och Anja Lundqvist.  Foto: VA/Erik Cronberg

Vill du bli bättre på att berätta om din forskning för olika målgrupper? Genom att vara med i Forskar Grand Prix får du träning i och praktisk erfarenhet av att presentera din forskning på ett kortfattat, begripligt och engagerande sätt.

Som forskare möter du många olika målgrupper under din karriär: finansiärer, företagare, skolelever, politiker, journalister och – inte minst – andra forskare. Att kunna förklara sin forskning på ett lättförståeligt sätt är viktigt i många sammanhang. När du är med i Forskar Grand Prix får du coachning och praktisk träning i att presentera din forskning på ett enkelt, underhållande och pedagogiskt sätt. Du kommer att få hjälp och återkoppling av professionella coacher – till exempel kommunikatörer, skådespelare och retorikexperter. Om du vinner tävlingen på din ort går du vidare till finalen i Stockholm i november. Inför finalen får du ytterligare coachning och har då möjlighet att utveckla din presentationsteknik ytterligare.

Lokala deltävlingar hålls under, eller i anslutning till, vetenskapsfestivalen ForskarFredag och arrangeras av lokala arrangörer. Tävlingarna samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet, som även arrangerar den nationella finalen i Stockholm.

Hur mycket kan man berätta om sin forskning på fyra minuter? Blir det inte väldigt förenklat? Det handlar inte så mycket om förenkling som att försöka berätta så effektivt som möjligt. Målet är inte att din publik ska lära sig allt om din forskning, utan om att ge dem en första inblick som väcker deras intresse!

Mer information till dig som forskare (pdf)

 

Här arrangerades Forskar Grand Prix-tävlingar 2018:

Blekinge

Borås

Lund

Skövde

Stockholm

Västerås

Hittar du inte din ort/organisation i listan? För andra året i rad kunde man tävla om en plats i finalen genom en öppen ansökan, N.Ö.R.D. eller kontakta oss om möjligheterna att arrangera en lokal/regional tävling nästa år.

 

Ovan förklarar Vetenskapsrådets generaldirektör, Forskning & Framstegs chefredaktör samt forskare från Karolinska institutet varför just DU ska vara med!


Vill du veta mer?

Lena Söderström, nationell samordnare
Projektledare och kommunikatör, Vetenskap & Allmänhet
[email protected]
070-716 06 44

Anders Sahlman, projektledare Forskar Grand Prix-finalen
Projektledare Vetenskap & Allmänhet
[email protected]
070-734 07 85

Eller kontakta din lokala arrangör.