Agnes Wold, Patrik Hadenius, Anja Lundqvist och Peter Ueda. Forskar Grand Prix-final på Nalen i Stockholm i november 2017. Foto: VA/Erik Cronberg

Peter Ueda, vinnaren av Forskar Grand Prix 2017 på finalen på danspalatset Nalen i Stockholm. Till vänster juryn: Agnes Wold, Patrik Hadenius och Anja Lundqvist.  Foto: VA/Erik Cronberg

Vill du bli bättre på att berätta om din forskning för olika målgrupper? Genom att vara med i Forskar Grand Prix får du träning i och praktisk erfarenhet av att presentera din forskning på ett kortfattat, begripligt och engagerande sätt.

Som forskare möter du många olika målgrupper under din karriär: finansiärer, företagare, skolelever, politiker, journalister och – inte minst – andra forskare. Att kunna förklara sin forskning på ett lättförståeligt sätt är viktigt i många sammanhang. När du är med i Forskar Grand Prix får du coachning och praktisk träning i att presentera din forskning på ett enkelt, underhållande och pedagogiskt sätt. Du kommer att få hjälp och återkoppling av professionella coacher – till exempel kommunikatörer, skådespelare och retorikexperter. Om du vinner tävlingen på din ort går du vidare till finalen i Stockholm i november. Inför finalen får du ytterligare coachning och har då möjlighet att utveckla din presentationsteknik ytterligare.

Lokala deltävlingar hålls under, eller i anslutning till, vetenskapsfestivalen ForskarFredag och arrangeras av lokala arrangörer. Tävlingarna samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet, som även arrangerar den nationella finalen i Stockholm.

Ansök direkt till finalen – N.Ö.R.D!

Hur mycket kan man berätta om sin forskning på fyra minuter? Blir det inte väldigt förenklat? Det handlar inte så mycket om förenkling som att försöka berätta så effektivt som möjligt. Målet är inte att din publik ska lära sig allt om din forskning, utan om att ge dem en första inblick som väcker deras intresse!

Mer information till dig som forskare (pdf)

 

Här arrangeras Forskar Grand Prix-tävlingar 2018:

OBS! Uttagningar för årets tävlingar pågår, kontakta din arrangör snarast för mer information!

Blekinge
Arrangör: Kreativum science center i samarbete med Blekinge Tekniska Högskola.

Kontakt:

Helen Björkman, Kreativum science center, [email protected]

Borås
Högskolan i Borås

Kontakt:

Anna Kjellsson, [email protected]

Lund
Vattenhallen science center och Lunds universitet

Kontakt:

Åsa Grunning, Lunds universitet, Asa.Grunning@fsi.lu.se, 046-222 39 33, 070-330 77 80

Skövde
Högskolan i Skövde

Kontakt:

Jill Elmshorn, [email protected]

Stockholm
Arrangeras av Vetenskapens hus i samarbete med SU, KTH och KI.

Kontakt:

Marcus Angelin, projektledare, Vetenskapens Hus
[email protected]Tel: 08-790 98 18
Elin Ottergren, kommunikation och press, Vetenskapens Hus
[email protected], 08-790 98 45

Västerås:
Arrangeras av Mälardalens högskola.

Kontakt:

Daniljela Okanivic, [email protected]

 

Hittar du inte din organisation i listan? Tävla om en plats i finalen genom N.Ö.R.D. eller kontakta oss om möjligheterna att arrangera en lokal/regional tävling.

 

Ovan förklarar Vetenskapsrådets generaldirektör, Forskning & Framstegs chefredaktör samt forskare från Karolinska institutet varför just DU ska vara med!

 


Vill du veta mer?

Lena Söderström, nationell samordnare
Projektledare och kommunikatör, Vetenskap & Allmänhet
[email protected]
070-716 06 44

Anders Sahlman, projektledare Forskar Grand Prix-finalen
Projektledare Vetenskap & Allmänhet
[email protected]
070-734 07 85

Eller kontakta din lokala arrangör.