Vill du bli bättre på att berätta om din forskning för olika målgrupper? Genom att vara med i Forskar Grand Prix får du träning i och praktisk erfarenhet av att presentera din forskning på ett kortfattat, begripligt och engagerande sätt.


Hör vad Louise Karlsson, som tävlade 2021, tyckte om att delta i Forskar Grand Prix!

Som forskare möter du många olika målgrupper under din karriär: finansiärer, företagare, skolelever, politiker, journalister och – inte minst – andra forskare. Att kunna förklara sin forskning på ett lättförståeligt sätt är viktigt i många sammanhang. När du är med i Forskar Grand Prix får du coachning och praktisk träning i att presentera din forskning på ett enkelt, underhållande och pedagogiskt sätt. Du kommer att få hjälp och återkoppling av professionella coacher – till exempel kommunikatörer, skådespelare och retorikexperter. Om du vinner tävlingen på din ort går du vidare till finalen i Stockholm i november. Inför finalen får du ytterligare coachning och har då möjlighet att utveckla din presentationsteknik ytterligare.

Lokala deltävlingar arrangeras i anslutning till vetenskapsfestivalen ForskarFredag och arrangeras av arrangörer runt om i landet. Tävlingarna samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet, som även arrangerar den nationella finalen i Stockholm.

Hur mycket kan man berätta om sin forskning på fyra minuter? Blir det inte väldigt förenklat? Det handlar inte så mycket om förenkling som att försöka berätta så effektivt som möjligt. Målet är inte att din publik ska lära sig allt om din forskning, utan om att ge dem en första inblick som väcker deras intresse!

Mer information hittar du här:

Information till deltagare (pdf)
Why join (pdf) (English)

Forskar Grand Prix 2024

  • Det kommer att anordnades lokala deltävlingar i Stockholm, Lund och Umeå om i Sverige 2024. Du kan läsa mer om respektive deltävling via länkarna.
  • Den digitala deltävlingen Forskar Grand Prix Digital är öppen för forskare i hela Sverige. Du kan ansöka till deltävlingen mellan den 1 juni – 1 augusti 2024.


Vill du få information om Forskar Grand Prix?

Anmäl dig till Forskar Grand Prix mejllista för att få uppdateringar om till exempel förberedande webbinarium eller få ett mejl när ansökningsperioden öppnar för Forskar Grand Prix Digital.

Anmäl här!

Vill du vara med i någon av de lokala deltävlingarna?

Kontaktpersoner finns under respektive deltävling (Stockholm, Lund och Umeå). Men du är också välkommen att kontakta oss!

Hör finalisterna i Forskar Grand Prix 2018 berätta om hur det är att delta i Forskar Grand Prix nedan.