I Forskar Grand Prix tävlar forskare i vem som kan göra den mest engagerande, lärorika och begripliga presentationen av sin forskning – på bara 4 minuter. Forskar Grand Prix Digital är den digitala deltävlingen som är öppen för forskare i hela Sverige 2023. Se bidragen och rösta längst ner på sidan!

Forskaren Charlotte Sylwander vann den digitala deltävlingen under ForskarFredag 2023.

Forskar Grand Prix Digital är Forskar Grand Prix digitala deltävling och pågick under perioden den 25-29 september 2023, i samband med ForskarFredag. Tävlingen går ut på att presentera sin forskning på ett så engagerande, lärorikt och lättförståeligt sätt som möjligt, på bara fyra minuter!

Årets tävlande

Var med och rösta fram vinnaren

Från och med måndag den 25 september kunde man se de fem tävlandes presentationer i inläggen nedan och rösta på sin favoritforskare! Man kunde kan ge forskarna mellan 1 till 5 stjärnor.

Rösterna vägdes samman med betyg från expertjuryn nedan. Omröstningen stängde klockan 15 på fredagen den 29 september.

Se vem som vinner

Vinnaren, Charlotte Sylwander, tillkännagavs i direktsändning kl. 17.00 under ForskarFredag den 29 september.

Vinnaren går vidare till riksfinalen i Forskar Grand Prix, som går av stapeln den 23 november på Vasateatern i Stockholm. Första pris är 15 000 kronor att använda till kompetensutveckling eller en studieresa.

Expertjury

Expertjuryn bedömer presentationerna utifrån de tre F:en:

  • Forskning – Hur väl du lyckas beskriva den vetenskapliga processen (frågeställning, metod, slutsats, etc). Observera att det inte handlar om att bedöma forskningens kvalité.
  • Förståelse – Hur väl du lyckas skapa en dramaturgi i din presentation och hur du använder språket (lätta/svåra ord, målande beskrivningar, m.m.).
  • Framförande – Hur väl du lyckas engagera publiken med hjälp av kroppsspråk, röst, utspel, osv.

Juryn för Forskar Grand Prix Digital består av:

  • Sissela Kyle, skådespelare och komiker
  • Louise Karlsson, forskare och bronsmedaljör under Forskar Grand Prix 20/21
  • Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter

Forskar Grand Prix arrangeras årligen sedan 2012 av forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova och samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Omröstningen har stängt, men det går fortfarande att se alla bidrag nedan: