I Forskar Grand Prix tävlar forskare i vem som kan göra den mest engagerande, lärorika och begripliga presentationen av sin forskning – på bara 4 minuter. Forskar Grand Prix Digital är den digitala deltävlingen som är öppen för forskare i hela Sverige 2023.

  This page in English
Richelle Duque Björvang, Karolinska Institutet kvalade in till riksfinalen via Forskar Grand Prix Digital 2021. Foto: Erik Cronberg

Forskar Grand Prix Digital är Forskar Grand Prix digitala deltävling och pågår under perioden den 25-29 september 2023, i samband med ForskarFredag. Tävlingen går ut på att presentera sin forskning på ett så engagerande, lärorikt och lättförståeligt sätt som möjligt, på bara fyra minuter!

Årets tävlande

Var med och rösta fram vinnaren

Från och med måndag den 25 september kommer du att kunna se de fem tävlandes presentationer i inläggen nedan. Se igenom alla och rösta på din favoritforskare! Du kan ge forskarna mellan 1 till 5 stjärnor.

Rösterna vägs samman med betyg från expertjuryn nedan. Omröstningen stänger klockan 15 på fredag den 29 september.

Se vem som vinner

Vinnaren avslöjas i direktsändning under fredagen den 29 september! Anmäl dig här för att få en länk dagen före sändningen.

Vinnare går vidare till riksfinalen i Forskar Grand Prix, som går av stapeln den 23 november på Vasateatern i Stockholm. Första pris är 15 000 kronor att använda till kompetensutveckling eller en studieresa.

Expertjury

Expertjuryn bedömer presentationerna utifrån de tre F:en:

  • Forskning – Hur väl du lyckas beskriva den vetenskapliga processen (frågeställning, metod, slutsats, etc). Observera att det inte handlar om att bedöma forskningens kvalité.
  • Förståelse – Hur väl du lyckas skapa en dramaturgi i din presentation och hur du använder språket (lätta/svåra ord, målande beskrivningar, m.m.).
  • Framförande – Hur väl du lyckas engagera publiken med hjälp av kroppsspråk, röst, utspel, osv.

Juryn för Forskar Grand Prix Digital består av:

  • Sissela Kyle, skådespelare och komiker
  • Louise Karlsson, forskare och bronsmedaljör under Forskar Grand Prix 20/21
  • Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter

Forskar Grand Prix arrangeras årligen sedan 2012 av forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova och samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Forskarna som tävlar