I Forskar Grand Prix tävlar forskare i vem som kan göra den mest engagerande, lärorika och begripliga presentationen av sin forskning – på bara 4 minuter. Forskar Grand Prix Digital är den digitala deltävlingen som är öppen för forskare i hela Sverige 2024.

  This page in English
Charlotte Sylwander vann Forskar Grand Prix Digital 2023. Foto: Erik Cronberg

Vad är Forskar Grand Prix Digital?

Forskar Grand Prix Digital är Forskar Grand Prix digitala deltävling. Tävlingen är öppen för alla som bedriver forskning inom privat eller offentlig sektor i Sverige (se regler).

Ansök mellan 1 juni – 1 augusti. Själva deltävlingen pågår under perioden den 23-27 september 2024, i samband med vetenskapsfestivalen ForskarFredag. Tävlande ges coaching i presentationsteknik, får hjälp att spela in en proffsig film och möjlighet att kvalificera sig till riksfinalen i Forskar Grand Prix 2024.

Inför tävlingen anordnas två kostnadsfria webinarier i pres

Hur vinner man?

Tävlingen går ut på att presentera sin forskning på ett så engagerande, lärorikt och lättförståeligt sätt som möjligt, på bara 4 minuter!

En vinnare röstas fram. Det är allmänheten som tillsammans med en expertjury utser vinnaren.

Vad vinner man? Vinnaren av Forskar Grand Prix Digital får en plats i riksfinalen i Forskar Grand Prix, som går av stapeln i slutet av november i Stockholm. Alla tävlande i Forskar Grand Prix Digital får dessutom coaching i presentationsteknik av en erfaren coach. Du får med dig kunskap och erfarenheter som du kommer att ha nytta av länge efter tävlingen! Det är detta moment som tidigare deltagare har värdesatt allra mest.

Expertjury

Expertjuryn bedömer presentationerna utifrån de tre F:en:

  • Forskning – Hur väl du lyckas beskriva den vetenskapliga processen (frågeställning, metod, slutsats, etc). Observera att det inte handlar om att bedöma forskningens kvalité.
  • Förståelse – Hur väl du lyckas skapa en dramaturgi i din presentation och hur du använder språket (lätta/svåra ord, målande beskrivningar, m.m.).
  • Framförande – Hur väl du lyckas engagera publiken med hjälp av kroppsspråk, röst, utspel, osv.

Så här ansöker du om att vara med i Forskar Grand Prix Digital. Ansökan öppnar den 1 juni:

Ansök på ett av följande sätt:

Alternativ A:

Spela in en video där du presenterar dig själv. Vi vill veta:

• Vem är du?
• Vad forskar du om?
• Varför vill du vara med och tävla i Forskar Grand Prix?

Max 2 minuter.

Alternativ B:

Spela in en första version av den 4-minuterspresentation som du vill tävla med. Den behöver inte vara perfekt! Du får hjälp att slipa på presentationen om du blir antagen till tävlingen.

Max 4 minuter.

Videons kvalitet spelar ingen roll! Det viktigaste är att vi kan se och höra dig. Presentationer får ges på svenska eller engelska.

Skicka in videon senast 1 augusti. Inom en vecka får du veta om du fått en plats i tävlingen.

ForskarFredag, vetenskapsfestivalen som arrangerar Forskar Grand Prix, handlar om att visa upp bredden i svensk forskning. De tävlande väljs ut baserat på prestation, personlig profil och forskningsområde, så att en mångfald av forskare är representerade i tävlingen.

Om du får en plats i tävlingen:

Grattis! Första steget avklarat… Nu är det dags att börja arbeta med din fullständiga 4-minuterspresentation! Du får nu träffa en presentationscoach digitalt som hjälper dig att slipa på din presentation. Detta sker under en timme i augusti, tiden bokas i samråd med coachen.

Sedan bokas du in i en studio i, eller nära, din hemort för att spela in din presentation med professionellt ljud och bild.

Show time! 25-29 september ligger din och de andra tävlandes presentationer uppe på forskargrandprix.se. Fritt fram för alla att titta på, och för dig att värva röster!

Publikens röster vägs samman med dem från expertjuryn. (Publikens räknas som 2/3 och juryns som 1/3 av totalen). Den tävlande som fått högst poäng tillkännages den 29 september. För vinnaren väntar riksfinalen (23 november i Stockholm)!

Läs om vad tidigare finalister tyckte om att delta:

Erika Baraldi 2022: ”Skicka in en film – du har chansen att gå vidare och lära dig massor!”
Louise Karlsson 2021: ”Att vara med är bland det roligaste jag gjort i mitt vuxna liv”

Inspireras av tidigare års deltagare

Bidragen i Forskar Grand Prix Digital 2022

Bidragen i Forskar Grand Prix Digital 2021


Forskar Grand Prix arrangeras årligen sedan 2012 av forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova och samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet.