I Forskar Grand Prix tävlar forskare i vem som kan göra den mest engagerande, lärorika och begripliga presentationen av sin forskning – på bara 4 minuter. Forskar Grand Prix Digital är den digitala deltävlingen som är öppen för forskare i hela Sverige 2021. Ansök till Forskar Grand Prix Digital 2022.

  This page in English
Tejaswi Badam i finalen 2019. Foto: Erik Cronberg.

Vad är Forskar Grand Prix Digital?

Forskar Grand Prix Digital är Forskar Grand Prix digitala deltävling och pågår under perioden den 20-24 september 2021, i samband med vetenskapsfestivalen ForskarFredag. Tävlande ges coaching i presentationsteknik, får hjälp att spela in en proffsig film och möjlighet att kvalificera sig till riksfinalen i Forskar Grand Prix 2020/21.

Tävlingen är öppen för alla som bedriver forskning inom privat eller offentlig sektor i Sverige (se regler).

Hur vinner man?

Tävlingen går ut på att presentera sin forskning på ett så engagerande, lärorikt och lättförståeligt sätt som möjligt, på bara 4 minuter!

Två vinnare röstas fram. Det är allmänheten som tillsammans med en expertjury utser vinnarna.

Vad vinner man?

De två vinnarna av Forskar Grand Prix Digital får varsin plats i riksfinalen i Forskar Grand Prix, som går av stapeln den 25 november 2021 i Stockholm. Priset i riksfinalen är, utöver den stora äran, 15 000 kronor att använda till kompetensutveckling eller studieresa. Alla tävlande i Forskar Grand Prix Digital får dessutom coaching i presentationsteknik av en erfaren coach. Du får med dig kunskap och erfarenheter som du kommer att ha nytta av länge efter tävlingen! Det är detta moment som tidigare deltagare har värdesatt allra mest.

Expertjury

Juryn för Forskar Grand Prix Digital består av:

 • Jörn Spolander, vetenskapsreporter TT
  • bedömer hur förståelig presentationen är
 • Sissela Kyle, skådespelare och komiker
  • bedömer framträdandet
 • Rezan Güler, vinnare av Forskar Grand Prix 2018
  • bedömer hur forskningen förklaras
Jörn Spolander.

Sissela Kyle. Foto: Johan Paulin, SVT.

Rezan Güler.

Juryn bedömer presentationerna utifrån de tre F:en:

 • Forskning – Hur väl du lyckas beskriva den vetenskapliga processen (frågeställning, metod, slutsats, etc). Observera att det inte handlar om att bedöma forskningens kvalité.
 • Förståelse – Hur väl du lyckas skapa en dramaturgi i din presentation och hur du använder språket (lätta/svåra ord, målande beskrivningar, m.m.).
 • Framförande – Hur väl du lyckas engagera publiken med hjälp av kroppsspråk, röst, utspel, osv.

Så här ansöker du om att vara med i Forskar Grand Prix Digital:

Sista ansökningsdag 1 augusti!

Ansök på ett av följande sätt:

Alternativ A:

Spela in en video där du presenterar dig själv. Vi vill veta:

• Vem är du?
• Vad forskar du om?
• Varför vill du vara med och tävla i Forskar Grand Prix?

Max 2 minuter.

Alternativ B:

Spela in en första version av den 4-minuterspresentation som du vill tävla med. Den behöver inte vara perfekt! Du får hjälp att slipa på presentationen om du blir antagen till tävlingen.

Max 4 minuter.

Videons kvalitet spelar ingen roll! Det viktigaste är att vi kan se och höra dig. Presentationer får ges på svenska eller engelska.

Skicka in videon senast 1 augusti. Senast den 3 augusti får du veta om du fått en plats i tävlingen.

ForskarFredag, vetenskapsfestivalen som arrangerar Forskar Grand Prix, handlar om att visa upp bredden i svensk forskning. De tävlande väljs ut baserat på prestation, personlig profil och forskningsområde, så att en mångfald av forskare är representerade i tävlingen.

Om du får en plats i tävlingen:

Grattis! Första steget avklarat… Nu är det dags att börja arbeta med din fullständiga 4-minuterspresentation! Du får nu träffa en presentationscoach digitalt som hjälper dig att slipa på din presentation. Detta sker under en timme under perioden den 9-22 augusti (bokas i samråd med coachen).

Sedan bokas du in i en studio i eller nära din hemort för att spela in din presentation med professionellt ljud och bild. Detta sker under 1 timme perioden den 23 augusti-12 september.

Show time! Sista veckan i september, den 20-24 september, ligger din och de andra tävlandes presentationer uppe på forskargrandprix.se. Fritt fram för alla att titta på, och för dig att värva röster!

Publikens röster vägs samman med dem från expertjuryn. De två tävlande som fått högst poäng tillkännages på kvällen den 24 september. För vinnarna väntar riksfinalen (25 november i Stockholm) och en chans att vinna 15 000kr!

Läs om Forskar Grand Prix Digital vinnarna 2021 här:

Doktoranderna Louise Karlsson och Richelle Duque Björvang har vunnit varsin plats i den nationella finalen av Forskar Grand Prix.


Forskar Grand Prix arrangeras årligen sedan 2012 av forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova och samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet.