I Forskar Grand Prix tävlar forskare i vem som kan göra den mest engagerande, lärorika och begripliga presentationen av sin forskning – på bara 4 minuter. Forskar Grand Prix Digital är den digitala deltävlingen som är öppen för forskare i hela Sverige.

Richelle Duque Björvang, Karolinska Institutet, kvalade liksom Louise Karlsson,  in till riksfinalen via Forskar Grand Prix Digital 2021. Foto: Erik Cronberg

Vad är Forskar Grand Prix Digital?

Forskar Grand Prix Digital är Forskar Grand Prix’s digitala deltävling. Själva deltävlingen pågår i samband med vetenskapsfestivalen ForskarFredag. Tävlande ges coaching i presentationsteknik, får hjälp att spela in en proffsig film och möjlighet att kvalificera sig till riksfinalen i Forskar Grand Prix.

Tävlingen är öppen för alla som bedriver forskning inom privat eller offentlig sektor i Sverige (se regler).

Hur vinner man?

Tävlingen går ut på att presentera sin forskning på ett så engagerande, lärorikt och lättförståeligt sätt som möjligt, på bara 4 minuter!

Två vinnare röstas fram. Det är allmänheten som tillsammans med en expertjury utser vinnarna.

Vad vinner man? Vinnaren av Forskar Grand Prix Digital får en plats i Forskar Grand Prix-finalen i Stockholm. Alla tävlande i Forskar Grand Prix Digital får dessutom coaching i presentationsteknik av en erfaren coach. Du får med dig kunskap och erfarenheter som du kommer att ha nytta av länge efter tävlingen! Det är detta moment som tidigare deltagare har värdesatt allra mest.

Expertjury

En expertjury utser, tillsammans med allmänheten, två finalister. Expertjuryn bedömer presentationerna utifrån de tre F:en:

  • Forskning – Hur väl du lyckas beskriva den vetenskapliga processen (frågeställning, metod, slutsats, etc). Observera att det inte handlar om att bedöma forskningens kvalité.
  • Förståelse – Hur väl du lyckas skapa en dramaturgi i din presentation och hur du använder språket (lätta/svåra ord, målande beskrivningar, m.m.).
  • Framförande – Hur väl du lyckas engagera publiken med hjälp av kroppsspråk, röst, utspel, osv.


Så här ansöker du om att vara med i Forskar Grand Prix Digital:

Ansök på ett av följande sätt:

Alternativ A:

Spela in en video där du presenterar dig själv. Vi vill veta:

• Vem är du?
• Vad forskar du om?
• Varför vill du vara med och tävla i Forskar Grand Prix?

Max 2 minuter.

Alternativ B:

Spela in en första version av den 4 -minuterspresentation som du vill tävla med. Den behöver inte vara perfekt! Du får hjälp att slipa på presentationen om du blir antagen till tävlingen.

Max 4 minuter.

Videons kvalitet spelar ingen roll! Det viktigaste är att vi kan se och höra dig. Presentationer får ges på svenska eller engelska.

Skicka in videon innan sista inlämningsdatum och inom en vecka därefter får du veta om du fått en plats i tävlingen.

ForskarFredag, vetenskapsfestivalen som arrangerar Forskar Grand Prix, handlar om att visa upp bredden i svensk forskning. De tävlande väljs ut baserat på prestation, personlig profil och forskningsområde, så att en mångfald av forskare är representerade i tävlingen.

Om du får en plats i tävlingen:

Grattis! Första steget avklarat… Nu är det dags att börja arbeta med din fullständiga 4-minuterspresentation! Du får nu träffa en presentationscoach digitalt som hjälper dig att slipa på din presentation. Detta sker under en timme i augusti, tiden bokas i samråd med coachen.

Sedan bokas du in i en studio i eller nära din hemort för att spela in din presentation med professionellt ljud och bild.

Show time! i anslutning till ForskarFredagen ligger din och de andra tävlandes presentationer uppe på forskargrandprix.se i fem dagar. Fritt fram för alla att titta på, och för dig att värva röster!

Publikens röster vägs samman med dem från expertjuryn. Den tävlande som fått högst poäng tillkännages på ForskarFredagen. För vinnaren väntar riksfinalen, tillsammans med finalisterna från de lokala deltävlingar som arrangeras under året! Innan riksfinalen ges möjlighet till ytterligare coachning och finslipning av presentation.

Läs om vad tidigare deltagare tyckte om att delta:

Erika Baraldi och Gina Griffioen, 2022:
”Skicka in en film – du har chansen att gå vidare och lära dig massor”

Louise Karlsson, 2021:
”Att vara med är bland det roligaste jag gjort i mitt vuxna liv”


Forskar Grand Prix arrangeras årligen sedan 2012 av forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova och samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet.