”Jag rekommenderar verkligen alla att delta, det är en så otrolig upplevelse”

Kan du förklara din forskning på bara fyra minuter? Då är Forskar Grand Prix, Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare, något för dig!

”Att vara med är bland det roligaste jag gjort i mitt vuxna liv”, säger Louise Karlsson som deltog 2021.

Louise Karlsson tävlade i Forskar Grand Prix 20/21. Se finalen och läs om vinnaren Michael Bossetta här.

Louise Karlsson är arbetsterapeut och forskar om stress på Högskolan i Halmstad. Med sin engagerande fyraminuterspresentation knep hon tredjeplatsen i Forskar Grand Prix riksfinal 2021.

För Louise Karlsson gick vägen genom den digitala deltävlingen Forskar Grand Prix Digital. Louise Karlsson hade inte hört talas om tävlingen innan, men deltog i ett av Forskar Grands Prix webbinarier i presentationsteknik och blev inspirerad att söka.

– Jag blev nyfiken och tänkte gud vad spännande, jag måste prova om jag klarar av att göra det. Så det var för att utmana mig själv. Men såklart också för att sprida information om min forskning, säger Louise Karlsson.

Det går att kvala in till Forskar Grand Prix på flera sätt. Antingen genom de lokala deltävlingarnas som arrangeras i anslutning till ForskarFredag (LuleåHelsingborgEskilstuna, Stockholm och Umeå, du hittar kontaktpersoner under respektive ort) eller via den digitala deltävlingen Forskar Grand Prix Digital, som är öppen för forskare i hela landet.

Forskar Grand Prix Digital

Det finns två sätt att ansöka till Forskar Grand Prix Digital. Antingen genom att spela in en första version av din tänkta presentation, eller, som Louise Karlsson gjorde, genom att skicka in en kort film där du förklarar varför just du borde delta i tävlingen.

De forskare som väljs ut, coachas för att kunna göra en så engagerande, lärorik och begriplig presentation som möjligt och får sedan spela in den i en studio. Filmerna visas på Forskar Grand Prix.se under ForskarFredag (25–29 september 2023). Tillsammans med en expertjury röstar allmänheten fram en finalist som går vidare till den nationella finalen i Forskar Grand Prix.

2021 röstades två finalister vidare, då gick, förutom Louise Karlsson, även Richelle Duque Björvang till final. 

– Jag rekommenderar verkligen alla att delta, det är en så otrolig upplevelse, säger Louise Karlsson och lyfter särskilt fram mötena med de andra deltagarna samt den individuella coachningen i presentationsteknik som saker hon tar med sig från Forskar Grand Prix.

Att få extra uppmärksamhet i media var också värdefullt.

– Jag vill ju främja hälsa för människor i samhället oavsett ålder, så att få prata om min forskning i ett nytt sammanhang och för en bredare publik – det har varit guld!

Läs mer om Forskar Grand Prix Digital och hur du ansöker  – skicka in ditt bidrag före den 1 augusti!


Lägg till en kommentar