“Borde vara en självklarhet för forskare att delta!”

Den 26 november 2019 blev medicinforskaren Keivan Javanshiri vid Lunds universitet svensk mästare i att presentera sin forskning. Han hade då kvalificerat sig via deltävlingen vid Lunds universitet i Helsingborg till finalen på Nalen i Stockholm. I denna intervju berättar han om hur han kom att delta i tävlingen, vilka dörrar som öppnats och vikten av mängdträning för att bli en svensk presentationsmästare.

Läs mer


Sunil skapar förståelse och medvetenhet med enkla ord

Han kliver upp på scenen och förklarar fem års intensiv forskning på fyra minuter. Inte nog med det, Sunil Kumar Ramamoorthy vill samtidigt skapa en medvetenhet kring hållbara material. Med hans bidrag ”Hållbara material för en grön framtid” vann han först delfinalen i Borås och sedan finalen av Forskar Grand Prix i Stockholm 2015. Priset har lett till mycket uppmärksamhet, ett nytt jobb och bättre undervisning.

Läs mer


Vinst i Forskar Grand Prix dörröppnare

Går det att 3D-printa tänder? Det var rubriken på Michael Braians vinnande bidrag i finalen av Forskar Grand Prix, som gick av stapeln den 25 november 2014. I en intervju berättar han om sin passion för kunskapsöverföring, sina inspirationskällor i forskningen och hur vinsten i tävlingen redan öppnat nya dörrar för hans forskning.

Läs mer


Framträdande om små barn gjorde stor succé

Andreas Ohlin arbetar med små, små barn. Han vann finalen i Forskar Grand Prix 2013 med ett framträdande om hur man med en enkel metod kan åstadkomma en drastisk ökning av för tidigt födda barns chanser till överlevnad och ett vanligt liv. Andreas kan se flera anledningar till varför man som forskare har allt att vinna på att ställa upp i tävlingen.

Läs mer


”Med orden ska du måla en berättelse!”

Forskar Grand Prix är tävlingen där forskare på några minuter presenterar sin forskning på ett fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt. Vi ringde upp Marie Dacke som vann förra året, för att prata med henne om hur man lägger upp ett framförande och hur erfarenheterna från tävlingen har påverkat henne. Hon sitter just nu vid köksbordet och färdigställer ett avsnitt som handlar om polarisationsseende hos dyngbaggar. Det ska publiceras i en bok som heter Recent Advances in polarization vision.

Läs mer