Genom N.Ö.R.D (Nationell Övergripande Rikstäckande Deltävling) kan du som inte har en deltävling i din närhet tävla om en direktplats till finalen i Forskar Grand Prix!

You can read this page in English here

I samband med den årliga vetenskapsfestivalen ForskarFredag hålls flera lokala Forskar Grand Prix-deltävlingar runtom i landet. Vinnaren i varje deltävling går vidare till den nationella finalen i Forskar Grand Prix i Stockholm 2020. Vill du också vara med och tävla? N.Ö.R.D är den öppna uttagningen för forskare i hela landet – skicka in ditt bidrag till oss och tävla om en plats direkt i finalen!

Gör så här:

  1. Förbered en max 4 minuter lång presentation om din forskning. Presentationen ska framföras på svenska eller engelska. Du får använda hjälpmedel som Powerpoint, rekvisita, kläder, filmer m.m. men tänk på att du ska kunna framföra presentationen live på en scen.
  2. Spela in presentationen med mobiltelefon eller dylikt. Tänk på att vi vill se dig i helbild, som om du framför presentationen live. Inga klippningar ska göras. OBS! Kvalitén på filmen spelar ingen roll, det viktiga är att vi ser och hör dig och att du får fram din presentation.
  3. Ladda upp filmen på Youtube (eller annan videotjänst) och ange länken i formuläret nedan tillsammans med övriga uppgifter. Om du vill kan du göra filmen privat så den bara kan ses av den som har lösenord.
  4. Skicka in din anmälan i formuläret nedan. Sista anmälningsdag är den 15 november 2020.

Urval och bedömning

Urvalet görs av en uttagningsjury (inte samma som i finalen) och de bedömer presentationerna utifrån de tre F:en:

  • Forskning – Hur väl du lyckas beskriva den vetenskapliga processen (frågeställning, metod, slutsats, etc). Observera att det inte handlar om att bedöma själva forskningens kvalité.
  • Förståelse – Hur väl du lyckas skapa en dramaturgi i din presentation och hur du använder språket (lätta/svåra ord, målande beskrivningar, m.m.).
  • Framförande – Hur väl du lyckas engagera publiken med hjälp av kroppsspråk, röst, utspel, osv.

Coachning

Om du går vidare får du ytterligare coachning i presentationsteknik. Där får du med dig kunskap och erfarenheter som du kommer att ha nytta av länge efter tävlingen! Det är detta moment som tidigare deltagare har värdesatt allra mest.

Svar på vanliga frågor


Forskar Grand Prix arrangeras årligen sedan 2012 av forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova och samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Kontakt:

Hanna Mellin, kommunikatör Forskar Grand Prix
Digital kommunikatör på Vetenskap & Allmänhet
[email protected]
070-770 47 61