N.Ö.R.D – ansök online

Presentera din forskning på fyra minuter. Var med i Forskar Grand Prix! Genom N.Ö.R.D (Nationell Övergripande Rikstäckande Deltävling) kan du vinna en plats i finalen av Forskar Grand Prix 2020!

You can read this page in English here

I samband med vetenskapsfestivalen ForskarFredag i slutet av september hålls flera lokala Forskar Grand Prix-deltävlingar runtom i landet. Vinnaren i varje deltävling går vidare till den nationella finalen i Forskar Grand Prix i Stockholm 2020. Vill du också vara med och tävla? N.Ö.R.D är den öppna uttagningen för forskare i hela landet – skicka in ditt bidrag till oss och tävla om en plats direkt i finalen!

  Undrar du hur det är att delta i Forskar Grand Prix?  Läs en intervju med 2018 års vinnare Rezan Güler här!

Gör så här:

 1. Förbered en max 4 minuter lång presentation om din forskning. Presentationen ska framföras på svenska eller engelska. Du får använda hjälpmedel som Powerpoint, rekvisita, kläder, filmer m.m. men tänk på att du ska kunna framföra presentationen live på en scen.
 2. Spela in presentationen med mobiltelefon eller dylikt. Tänk på att vi vill se dig i helbild, som om du framför presentationen live. Inga klippningar ska göras. OBS! Kvalitén på filmen spelar ingen roll, det viktiga är att vi ser och hör dig och att du får fram din presentation.
 3. Ladda upp filmen på Youtube (eller annan videotjänst) och ange länken i formuläret nedan tillsammans med övriga uppgifter. Om du vill kan du göra filmen privat så den bara kan ses av den som har lösenord.
 4. Skicka in din anmälan. (deadline för 2020-års tävling uppdateras under våren.)

Tips – Så här gör du din presentation!

Urval och bedömning

Urvalet görs av en uttagningsjury (inte samma som i finalen) och de bedömer presentationerna utifrån de TRE F:en:

 • FORSKNING – Hur väl du lyckas beskriva den vetenskapliga processen (frågeställning, metod, slutsats, etc). Observera att det inte handlar om att bedöma själva forskningens kvalité.
 • FÖRSTÅELSE – Hur väl du lyckas skapa en dramaturgi i presentation och hur du använder språket (lätta/svåra ord, målande beskrivningar, m.m.).
 • FRAMFÖRANDE – Hur väl du lyckas engagera publiken med hjälp av kroppsspråk, röst, utspel, osv.

Coachning

Om du går vidare får du ytterligare coachning i presentationsteknik. Där får du med dig kunskap och erfarenheter som du kommer att ha nytta av länge efter tävlingen! Det är detta moment som tidigare deltagare har värdesatt allra mest.

Svar på vanliga frågor


Forskar Grand Prix arrangeras årligen sedan 2012 av forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova och samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Kontakt:

Anders Sahlman, projektledare Forskar Grand Prix-finalen
Verksamhetsutvecklare på Vetenskap & Allmänhet
[email protected]
070-734 07 85


Lägg till en kommentar

2 kommentarer

 1. Anders Agebjörn |

  Hej!
  Jag förstod att finalen äger rum 27 november. Nu när jag skickade in står det att jag måste vara tillgänglig den 26 november också. Jag kan dessvärre komma till Sthlm först kvällen den 26 november.
  Vänligen,
  Anders Agebjörn

  Svara
  • Anders |

   Hej Anders! Tack för ditt bidrag till Forskar Grand Prix! Den 26 november hålls ett eftermiddagsmöte för alla finalister med info om hur finalen går till och möjlighet till finslipning av presentationerna tillsammans med mig som coach. Sedan äter vi gemensam middag, så isf får du komma till middagen så löser ni informationen på annat sätt. Med vänlig hälsning, Anders, projektledare & coach, FGP-finalen.

   Svara