“Jag har väntat in rätt tillfälle”

Med sitt bidrag om hälsolitteracitet golvade Charlotte Sylwander expertjuryn och vann tittarnas röster i den digitala deltävlingen av Forskar Grand Prix. Nu väntar riksfinalen för doktoranden från Högskolan i Halmstad.

”Jag har framförallt lärt mig hur extremt stor skillnad det är på att presentera något vetenskapligt och ”fängslande” populärvetenskapligt. Det är så långt ifrån den typiska forskningspresentationen och det krävs att jag som forskare tänker på ett helt annat vis. Otroligt utmanade men väldigt nyttigt!”, säger Charlotte Sylwander, som vann deltävlingen Forskar Grand Prix Digital.

I Forskar Grand Prix utmanas forskare att presentera sin forskning på ett så lättfattligt, lärorikt och engagerande sätt som möjligt, på bara fyra minuter. Charlotte Sylwander har ruvat på idén att vara med ända sedan 2019.

— Då såg jag det årets vinnare Keivan Javanshiri i Nyhetsmorgon på TV4, och han hade en otroligt bra presentation. Jag gick då sista året på min master och tänkte ”wow, en tävling helt i min smak, en vacker dag när jag är doktorand ska jag söka”. Sen har jag bara väntat in rätt tillfälle – och det var nu!

Charlotte Sylwander ansökte med en inspelad råversion av sitt bidrag och var en av fem forskare som valdes ut att tävla i Forskar Grand Prix Digital. Alla deltagarna coachades och fick hjälp att slipa på sin presentation, som sedan filmades på nytt. Forskarnas bidrag går fortfarande att se här.

Röstning under ForskaFredag

Under vetenskapsfestivalen ForskarFredag var det sedan möjligt att se och rösta på bidragen online. Flera tusen röster kom in. 

Forskarnas presentationer betygsattes också av en expertjury. Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter, var med och bedömde för första gången.

– Jag blev överraskad av den höga nivån, ni var så bra allihop. Jag blev nyfiken på er forskning och skulle gärna skriva artiklar om er allihop, sa Maria Gunther i direktsändning när årets vinnare i Forskar Grand Prix Digital korades.

Forskaren Louise Karlsson, som tog hem andraplatsen i Forskar Grand Prix 20/21, och kvalade in via just den digitala tävlingen, tyckte att det var mindre nervöst att delta som jurymedlem, men minst lika roligt.

– Deltävlingen har utvecklats mycket sedan jag var med, och bidragen var så proffsiga. Se till att använda dem framöver när ni ska berätta om er forskning i andra sammanhang, tipsade hon. 

Sissela Kyle, skådespelare och regissör, bedömde framförandet och berättade under sändningen att hon satt höga betyg överlag. 

–  Alla var riktigt bra, men Charlotte – du var suverän. Du binder ihop din berättelse på ett organiskt sätt och har ett sånt engagemang, sa hon efter att vinnaren tillkännagetts.

Riksfinal i Stockholm

Den 23 november är det dags för riksfinalen. Då möts finalisterna från de sex deltävlingarna på Vasateaterns scen. Charlotte Sylwander ser fram emot att för första gången framföra sitt bidrag inför en publik i realtid.

– Jag tycker mest bara att det är kul att stå på scen, men är alltid nervös och allmänt skakig i sådana tillfällen. Som tur är brukar nervositeten släppa så fort jag är igång.

När jag spelade in mitt bidrag kunde jag göra omtagningar vilket gjorde att pressen att säga rätt försvann. Så blir det inte i Stockholm och det blir nog största mentala spärren. Men jag är supertaggad på att få träffa de andra finalisterna och att vistas i en sån inspirerande miljö – en vinst i sig bara det!

Vinnaren får förutom den ärofyllda titeln att vara bäst i Sverige på att presentera sin forskning, också 15 000 kr till kompetensutveckling eller en studieresa.

Tävlingen Forskar Grand Prix anordnas av de fyra forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova, och den ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet. Den digitala deltävlingen är en del av ForskarFredag.


Medverkande i Forskar Grand Prix Digital 2023


Lägg till en kommentar