”Ge publiken möjligheten att uppleva något”

Matthew Tompkins från Lunds universitet är forskaren som använde illusioner och magi för att fånga publiken uppmärksamhet i den nationella finalen i Forskar Grand Prix 2022. Ta del av hans erfarenheter och bästa tips inför årets tävling!

Matthew Tompkins var fascinerad av magi redan som barn och uppträdde på barnkalas. Han fortsatte som semi-professionell magiker samtidigt som han studerade psykologi och inledde en forskarkarriär inom kognitionsvetenskap.

– I början av mina studier var intresset för magi och min forskning något som fanns där parallellt, men under mina doktorandstudier gick jag ”all in”, för första gången, och integrerade metoder från magin i min forskning i psykologi. 

Erfarenheten som magiker gav honom även en fördel när han ställde sig på scenen i tävlingen Forskar Grand Prix hösten 2022. Efter att ha vunnit den lokala deltävlingen i Lund tävlade han mot fem andra finalister i den nationella finalen i Stockholm, där han lät publiken testa sitt minne, förundras över en borttrollad t-shirt och lära sig mer om hur forskning om våra sinnen går till.

– Självklart var det kul att vinna, men jag tror att jag hade varit lika glad över att ha deltagit även om jag inte hade vunnit. Jag uppskattade den kollegiala processen där vi genomförde våra presentationer inför varandra. Alla var väldigt hjälpsamma och stöttande, trots att vi egentligen tävlade mot varandra.

Begränsningen på fyra minuter är lite som att ta en löprunda med ett viktbälte på.

Vad tror du att andra kan få ut av att vara med i Forskar Grand Prix?

– Det är väldigt nyttigt att kunna presentera sin forskning kortfattat, enkelt och underhållande – och tävlingen är en bra övning. Att hålla sig till fyra minuter är lite som att ta en löprunda med ett viktbälte på. I 90% av de situationer då du talar om din forskning kommer du inte ha en fyraminuters-gräns, precis som att du inte kommer tävla med ett viktbälte. Men om du kan presentera inom den ramen, kommer du också att bli bättre på att tala i ett längre format, eftersom du tvingas att välja ut och begränsa ditt innehåll.

– Det är viktigt att kunna ta avancerade forskningsfrågor och kommunicera dem på ett sätt som är tillgängligt för personer som inte tillbringat många år med att fördjupa sig i ämnet, bland annat för att forskningen kan ha betydelse för människor i deras vardagsliv.

Matthew Tompkins gillar också att Forskar Grand Prix innebär en chans att visa  hur varierande en akademisk karriär kan vara.

–  Tänk att du kan ta något du brinner för, som i andra sammanhang skulle vara en hobby, och hitta ett sätt att integrera det i din akademiska roll. Jag tycker att det är väldigt viktigt att förklara att faktiskt är ett jobb du kan ha. Det är därför jag även deltar i öppet hus-evenemang på universitetet, för att visa unga som funderar på att söka till universitetet att man kan göra alla de här häftiga sakerna och kombinera dem på överraskande sätt. Det akademiska arbetet kan vara så mycket mer än man tror.

Försök, så långt det är möjligt, att skapa en interaktiv upplevelse för publiken.

Har du några råd till forskare som deltar i årets Forskar Grand Prix? 

–  Försök, så långt det är möjligt, att skapa en interaktiv upplevelse för publiken. Det är svårt att göra på fyra minuter, men ge dem möjligheten att uppleva något, att se något, istället för att bara beskriva. Vad är det som väcker ett intresse hos människor, och vad intresserar dig? Använd det som en krok. Magi är väldigt användbart för detta, jag hade en fördel där, men det finns många andra sätt att skapa upplevelser.

Vinnaren får 15 000 kronor att använda till kompetensutveckling. Vad gjorde du med prispengarna?

– Jag använde delar av det för att resa till en konferens i London riktad mot amatörer och professionella magiker. Jag fick möjlighet att träffa några tidigare vänner från fältet och vi hade ett rum där vi presenterade möjliga fördelar med samarbeten mellan magiker och forskare.


Artikeln är en översättning från en längre intervju på engelska med Matthew Tompkins, läs den här.

Se finalen och Matthew Tompkins presentation “Seeing through illusions”.  Läs hans blogginlägg om hans upplevelse från Forskar Grand Prix och läs gärna mer om Science of magic association (SoMA).

Tävla i Forskar Grand Prix 2023

Den digitala deltävlingen Forskar Grand Prix Digital är öppen för forskare i hela Sverige. Du ansöker genom att skicka in en filmad presention (max fyra minuter) under perioden den 1 juni till den 1 augusti 2023. Läs mer här.

Det anordnas även lokala deltävlingar på en rad orter runt om i Sverige 2023. LuleåLundEskilstuna, Stockholm och Umeå arrangerar deltävlingar i anslutning till ForskarFredag. Du hittar kontaktpersoner under respektive ort.


Lägg till en kommentar