Besvär hos insekter till följd av blombrist, proteiner mot cancer, virtuell verklighet, digitalisering av vården och språkinlärning. Det är några exempel på vad som bjuds på Nalen i Stockholm den 27 november. Då avgörs finalen i Forskar Grand Prix – tävlingen där forskare ska förklara sin forskning för publik på bara fyra minuter.
– Forskar Grand Prix är mitt i prick för alla som gillar smart underhållning. Vi räknar som vanligt med fullt hus och fullt engagemang från scenen, säger Anders Sahlman, projektledare för tävlingen och coach till de tävlande.
Sju forskare har kvalificerat sig till den nationella finalen via deltävlingar runt om i landet. Vem som vinner titeln som Sveriges bästa forskningspresentatör 2018? Det avgör publiken tillsammans med en jury bestående av Agnes Wold, professor/överläkare Göteborgs universitet, Patrik Hadenius, vd Utgivarna, och Katrin Sundberg, skådespelare och regissör. Inträde är gratis, men anmälan krävs. Anmäl dig här!
Och finalisterna är …
Markus Fiedler från Blekinge Tekniska högskola deltar med sitt bidrag om att förbättra användarupplevelsen i VR-videor.
Hanife Rexhepi tävlar för Högskolan i Skövde med sin presentation om digitalisering i vården.
Rachael Berglund från Mälardalens högskola berättar om hur tillverkningsföretag arbetar med anställdas hälsa och välbefinnande.
Från Lunds universitet deltar Lina Herbertsson som forskar om hur bristen på blommor i moderna jordbrukslandskap gör livet svårt för vilda pollinerande insekter.
Rezan Güler från KTH tävlar på hemmaplan med ett bidrag om skräddarsydda proteiner mot cancer.
Två finalister direktkvalificerade sig via den virtuella deltävlingen N.Ö.R.D. genom att skicka in videopresentationer. Anders Agebjörn från Göteborgs universitet forskar om språkinlärning för dem som lär sig svenska som vuxna. Gustav Drake från Chalmers berättar varför vi borde använda enzymer på samma sätt som naturen gör.
Finalen i Forskar Grand Prix avgörs på Nalen i Stockholm den 27 november kl. 14-16.