Gustav Ferrand-Drake del Castillo

Enzymer – naturens kemiingenjörer

Varför bör vi lära oss att använda enzymer på samma sätt som naturen gör? Enzymer är naturens katalysatorer och möjliggör livsnödvändiga reaktioner i vår kropp.

Vi har också lyckats använda enzymer utanför kroppens celler i teknik och produkter vi konsumerar dagligen. Tvättmedel innehåller enzymer till exempel. Vi har bara börjat att använda enzymer. Det finns många fler spännande sätt som naturen använder enzymer på som vi gärna skulle vilja efterlikna och lära oss.

Men vi forskare stöter på problem så fort vi plockar ut enzymerna ur celler. När vi hanterar dom utanför cellen går dom sönder och fungerar sämre. Därför behöver vi använda väldigt stora mängder av enzymer jämfört med naturen för att se någon effekt över huvud taget.

I min forskning använder jag nanoteknik för att härma naturens sätt att hantera enzymer. Jag försöker skapa små reaktionskammare med egenskaper som liknar de utrymmen som våra celler har och som gör att enzymer trivs. Lyckas vi använda enzymer på ett mer effektivt sätt kommer vi i framtiden kunna skapa miljövänlig tillverkning av kemikalier och nya förbättrade medicinska behandlingar.

Kontakt:

Chalmers tekniska högskola
Tillämpad kemi
[email protected]

https://www.chalmers.se/sv/personal/Sidor/gustavd.aspx

Ladda ner pressbild här.


Lägg till en kommentar