Keivan Javanshiri tog hem Forskar Grand Prix 2019!

Sverige har fått en ny mästare i att presentera forskning. Medicinforskaren Keivan Javanshiri på neuropatologen vid Lunds universitet vann på tisdagseftermiddagen den nationella finalen av Forskar Grand Prix på Nalen i Stockholm.

– Det är mycket känslor just nu. Jag är fantastiskt glad, lättad, exalterad och stolt, säger Keivan Javanshiri några minuter efter att han klivit ner från scenen.

Att berätta om sin forskning på ett begripligt och spännande vis är en stor utmaning för de flesta forskare. I tävlingen Forskar Grand Prix ska man dessutom göra det på en scen, inför flera hundra människor och en kräsen expertjury. Och på bara fyra minuter. 

– Jag tror jag vann för att det är ett populärt ämne som är lätt att ta till sig. Och kanske tack vare mina fikusväxter, lägger han till med ett skratt.

Keivan Javanshiris forskning handlar om vad som orsakar demens och hur vi kan förebygga det. Med hjälp av två fikusväxter som fick symbolisera hjärnor visade Keivan hur han i sin forskning tar prover från avlidna demenspatienters hjärnor och på olika sätt undersöker vilka faktorer som kan vara bidragande till demensen.  

– Nästa steg i min forskning blir att svara på varför vi får alzheimers och förhoppningsvis bota demens en dag, avslutar han.

Silver till forskning som kan rädda regnskogen

Finalens andrapris togs hem av Chalmers-forskaren Oliver Konzock, som forskar om hur man kan “hacka” jästcellers DNA så de kan producera matolja. På så sätt, förklarade Oliver, kan vi undvika att regnskogen huggs ner i förmån för oljepalmsplantager.

– It’s a good feeling! I expected it to be more competitive but everyone has been really nice and supportive. It’s rather been about making a good and fun show, than the competition. I would recommend anyone to do it, sa Oliver.

På tredje plats kom Akram Zamani från Högskolan i Borås, med hennes presentation om framtidens hållbara textilier. 

De trehundra personerna i publiken och tittarna från livesändningen röstade fram vinnaren tillsammans med en expertjury bestående av Karin Adelsköld, komiker och programledare, Ulf Danielsson, professor vid institutionen för fysik och astronomi, Uppsala universitet, och Amina Manzoor, medicinreporter på DN. Finalen direktsändes via webben så att hela svenska folket kunde vara med och rösta fram sin favorit.

Varför tävla i forskningskommunikation?

Syftet med Forskar Grand Prix har alltsedan starten 2012 varit att inspirera forskare till att kommunicera sin forskning till fler målgrupper, och på nya sätt.

– Att nya forskningsresultat kommuniceras och når ut brett är viktigt för att de ska komma till användning och på så sätt kunna bidra till ett bättre och mer hållbart samhälle, säger Ethel Forsberg, generaldirektör på forskningsrådet Forte, och prisutdelare vid finalen.

Inför finalen får finalisterna coaching i presentationsteknik, för att utveckla sina färdigheter i hur de kan kommunicera både med och utan ord. 

– Som forskare vill man ofta ta med så mycket information som möjligt, men här handlar det om att välja bort och bara ta med det viktigaste. Den utmaningen har alla deltagare klarat med bravur, säger Anders Sahlman, projektledare och coach för Forskar Grand Prix.  

Flera vägar till finalen på Nalen

Totalt åtta forskare deltog i finalen. Sex av forskarna hade kvalificerat sig via regionala deltävlingar i Blekinge, Borås, Lund, Skövde, Stockholm och Västerås i samband med vetenskapsfestivalen ForskarFredag i september. Ytterligare två kom till finalen genom en webbtävlingen N.Ö.R.D. där forskare från hela landet kunde skicka in videoklipp av sig själva.  

Klicka här för att se samtliga bilder från finalen!


Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Tävlingen samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012 och arrangeras tillsammans med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet. 


Lägg till en kommentar