Vem är bäst på att presentera sin forskning?

Ett mått magi, en nypa experiment och kanske en smula humor? Receptet för att göra en lyckad presentation går förstås att variera i oändlighet. Den 1 december kliver forskare från hela Sverige upp på Nalens scen i Stockholm för presentera sin forskning i raketfart i finalen av Forskar Grand Prix.

Erika Baraldi, Matthew Tompkins, Gina Griffioen, Tomas Rosén, Peter Backeman och Maksim Nikonvich har alla alla gått vidare till riksfinalen i Forskar Grand Prix. Läs mer om finalen och anmäl här!

I Sveriges största presentationstävling för forskare gäller det att förklara sin forskning på ett så lättförståeligt, lärorikt och engagerande sätt som möjligt – på bara fyra minuter. Under hösten har sex forskare kvalificerat sig till riksfinalen via fyra deltävlingar runt om i landet och genom den digitala deltävlingen Forskar Grand Prix Digital.

Finaler från norr till söder

Först ut var Luleå, där doktoranden Maksim Nikonovich förklarade hur polymerer kan användas mer effektivt vid låga temperaturer. Till sin hjälp hade han bland annat flytande kväve. 

– Det var kul, men också svårt att förklara mitt ämne på ett enkelt sätt. Och det krävs en hel del förberedelser för att göra en presentation, berättade Maksim Nikonovich, Luleå tekniska universitet, i radio efter sitt framträdande.

I Eskilstuna tog Peter Backeman, postdoktor inom innovation vid Mälardalens universitet, hem segern genom att visa ett alternativt sätt att kontrollera datorsystem.

 – Hela tiden hör jag nya exempel på hur saker slutar fungera som man förut alltid kunde lita på, som exempelvis bildörrar som inte låses upp eller taklampor som kräver wifi-uppkoppling. Med min forskning går det att göra dessa system mer pålitliga och garantera att de fungerar, sade Peter Backeman. Läs hela intervjun 

Gröna material i Stockholm

KTH-forskaren Tomas Rosén vann juryns och publikens röster i Stockholm. På fyra minuter förklarade han hur naturens egna byggstenar, så kallade cellulosa-nanofibriller, går att använda för att ta fram nya gröna hållbara material.

– Jag var ganska nervös och det var en stor urladdning mentalt, så på plats var jag mest lättad att det var över och att presentationen gick bra. Men nu några dagar senare kan jag njuta lite mer och känna mig stolt över att jag lyckades förmedla min forskning till ungdomarna så att de röstade mig vidare till riksfinalen, sade han. Läs hela intervjun

Två finalister från den digitala deltävlingen

I Forskar Grand Prixs digitala deltävling hade alla möjlighet att se och rösta på de tävlandes inspelade presentationer. Betygen vägdes sedan samman med en expertjurys utlåtande. Under livesänd ceremoni korades två vinnare:

Erika Baraldi, doktorand vid Stockholms universitet, är med i ett forskningsprojekt där familjer med extremt för tidigt födda barn får hjälp under det första året. Hon ser fram emot att få presentera inför publik i stället för i en studio. 

 – Det känns jätteroligt att sprida kunskapen till fler. Vi forskare är så noga med att allmänheten ska veta vad vi gör, och få tillgång till de behandlingar som vi utvecklar,  berättade Erika Baraldi under sändningen.

Forskar Grand Prix Digitals andra finalist är psykiater och forskare vid Karolinska Institutet: Gina Griffioen undersöker hur en autistisk hjärna skiljer sig från en icke-autistisk hjärna för att kunna utveckla läkemedel för personer med autism.

– Nu ska jag öva, öva, öva så att det verkligen sitter. Jag kommer också att ha lite fler resultat från min forskning som jag hoppas kunna väva in i min presentation, sade Gina Griffioen efter att hon fått reda på att hon gått vidare. 

Magi avslutade deltävlingarna

Med en presentation om kognitiva illusioner fängslade Matthew Tompkins åskådarna under finalen i Lund. Han arbetar med ett projekt som involverar anpassning av tekniker från magins område.

– Det var fantastiskt att presentera och jag ser fram emot möjligheten att få resa till finalen i Stockholm. Magi är verkligen ett underbart verktyg för att kommunicera vetenskap, sade Matthew Tompkins, Lunds universitet. (läs hela intervjun).

Nu väntar en intensiv tid för finalisterna. De sex forskarna får hjälp av en coach att finslipa sina presentationer innan de samlas för att uppträda på Nalen den 1 december. 

Var med och rösta under finalen

Läs mer om finalen på Nalen här.

Vill du vara med i publiken och rösta fram årets vinnare?
Anmäl dig här!

Finalen går även att följa live, då du kan rösta digitalt. Anmäl dig här för att få en länk till sändningen. 

Tävlingen Forskar Grand Prix anordnas av de fyra forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova, och den ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet.


Lägg till en kommentar