“Borde vara en självklarhet för forskare att delta!”

Den 26 november 2019 blev medicinforskaren Keivan Javanshiri vid Lunds universitet svensk mästare i att presentera sin forskning. Han hade då kvalificerat sig via deltävlingen vid Lunds universitet i Helsingborg till finalen på Nalen i Stockholm. I denna intervju berättar han om hur han kom att delta i tävlingen, vilka dörrar som öppnats och vikten av mängdträning för att bli en svensk presentationsmästare.

Keivan Javanshiri berättade om sin demensforskning med hjälp av två krukväxter som fick illustrera hjärnan. Foto: Erik Cronberg.

Hej Keivan! Den 26 november 2019 blev du svensk mästare i att presentera din forskning! Vad har du gjort efter vinsten? Jag har försökt njuta och framförallt utnyttja alla dörrar som öppnats för mig; presentera för olika föreningar och kliniker och undervisa i presentationsteknik.

Hur kom du att delta i Forskar Grand Prix?

Jag blev tipsad av min handledare som hade sett annonsen för tävlingen och tyckte det skulle vara något för mig! Jag tvekade nog inte en sekund; jag såg fram emot utmaningen och har alltid älskat att stå på scen. Möjligheten att få öva och bli bättre på att presentera var bara självklar!

Blev din vinst uppmärksammad på något särskilt sätt i din närhet?

Ja! Lokala föreningar hörde av sig och var intresserade av att höra mig presentera. Jag fick hålla en presentation för mina AT-kollegor och presentera för medicinska fakultetens styrelse på Lunds universitet. 

Fyra minuter är en kort tid där man kan få plats med ett oändligt innehåll

Vilka lärdomar fick du av att delta i Forskar Grand Prix?

Att fyra minuter är en kort tid där man kan få plats med ett oändligt innehåll. Att prioritera vad man ska ha med i sin presentation och att använda sig av fler verktyg än enbart Powerpoint. Att man ska våga lita på sig själv och att publiken har kommit för att lyssna på dig och ingen annan – utnyttja det! Dessutom har jag lärt mig att utveckla hur jag uttrycker mig genom att leka med känslor och tonläge på scen, vilket gör presentationen mer levande. 

Keivan Javanshiri efter att ha kammat hem vinsten. Foto: Erik Cronberg.

Vad tyckte du var svårast?

Att banta ner min presentation och innehållet till angiven tidsram men ändå få med det väsentliga. 

Hur var din upplevelse av att delta i tävlingen? Hur var moment som att stå inför många människor och prata, och att bli bedömd av en jury? 

En fantastisk upplevelse! Att få lära känna övriga deltagare, utveckla ett nytt kontaktnät och dra lärdomar av varandra. Att få möjlighet att presentera inför en stor publik var extremt lärorikt och det var extra kul att bli bedömd av en jury som kunde granska ens presentation ur olika perspektiv. 

Ett unikt tillfälle att få personlig coachning i presentationsteknik

Är det något som du skulle vilja ha vetat om innan du bestämde dig för att delta?
Att det borde vara en självklarhet att delta! Även i de lokala deltävlingarna eftersom det är ett ypperligt tillfälle att bli bättre på att presentera. 

Slutligen, vilka är dina bästa tips till forskarkollegor som kanske är sugna på att skicka in ett bidrag till årets tävling?
Gör det! För att bli bättre på att presentera krävs mängdträning. Denna tävling är ett unikt tillfälle att få just det, samt att få personlig coachning i presentationsteknik och tips på hur just du kan förbättra dina presentationer. 


Vill du också bli svensk mästare i att presentera din forskning? Ansök till Forskar Grand Prix!


Det här är Keivan Javanshiri

Ålder: 27 år
Bor: Malmö
Familj: Mamma, pappa, bror, svägerska, brorsdotter, fru och hund
Titel: AT-läkare och doktorand
Intressen: Äta mat


Lägg till en kommentar