Chris Godwin Womens Jersey  Forskarna förbereder sig för final - Forskar Grand Prix

Forskarna förbereder sig för final

Konstgjord spindeltråd, appar som hjälper dig att stressa mindre och genomskinliga njurar. Det handlar tre av de sju bidragen som gått till final i Forskar Grand Prix om.

Deltagarna i Forskar Grand Prix Blekinge 2016 Foto: Karin Persson Violi photography
De tävlande forskarna från Blekinge Tekniska högskola i deltävlingen Forskar Grand Prix Blekinge 2016 med vinnaren Hanna Tuvesson längst till höger
Foto: Karin Persson, Violi photography

Tävlingsuppgiften är att presentera sin forskning så roligt, spännande och begripligt som möjligt på bara fyra minuter. Sju regionala deltävlingar har anordnats i anslutning till vetenskapsfesten ForskarFredag runt om i landet.

I Borås vann Anita Pettersson med sitt bidrag om att återanvända de material som finns i våra avfallsströmmar. I Karlshamn tog Hanna Tuvesson hem segern med ”Det ligger i luften – Atmosfär, vårdpersonal och psykiatrisk slutenvård”.

Malmö korade Johan Brännmark som vinnare med presentationen om ”Förväntningar som begränsningar”. Stockholms deltävling vanns av David Unnersjö-Jess som berättade om ”Hur gör man en njure genomskinlig, och hur kan det hjälpa oss förstå njurens funktion?”.

I Uppsala segrade Marlene Andersson med ”Hur spinner spindlar sin fantastiska tråd?”. Deltävlingen i Västerås vanns av Caroline Eklund med bidraget ”Vad krävs av ett webb-baserat program för stödja personer att ändra sitt beteende och minska sin stress?”.

I Lund segrade Nellie Linander som talade om insekters flygkontroll och förmåga att undvika kollisioner.

Vinnarna möts i finalen på Nalen i Stockholm den 29 november. Se 2015 års final i sin helhet här.


Lägg till en kommentar