Forskning på fyra minuter av fenomenala finalister

De nio delfinalerna i Forskar Grand Prix – tävlingen där forskare presenterar sin forskning så begripligt som möjligt på bara fyra minuter – är nu avgjorda. Forskning om köpbeslut, metaller som går att sticka med, elektroniska ögon och 3D-printade tänder finns bland bidragen som tagit sig vidare till riksfinal.

Finalister i FGP2014
Finalister i FGP2014

I Sundsvall vann Benny Thörnberg med sin presentation om ett elektroniskt öga som kan varna människor för tunna isskorpor som bildats på vägarna.

– Det är kul att få bekräftelse på att man gjort något bra, samt göra en återkoppling till sin forskning och göra den begriplig för allmänheten, säger Benny Thörnberg i en intervju i Sundsvalls tidning.

I Blekinge vann Peter Anderberg, som forskar om hur hälsa, vård och omsorg kan förbättras med hjälp av IT.

Kamran Rousta tog hem segern i Borås med sitt bidrag om sociala aspekter på avfallshantering.

Vinnaren från Mälardalens högskola heter Eric Hansen och forskar om vilka faktorer som påverkar när vi ska ta köpbeslut.

På Högskolan Väst stod Petter Hagqvist som vinnare efter att ha förklarat hur man kan ersätta en duktig operatör för en komplicerad tillverkningsprocess med automatiska lösningar. I presentationen tog han upp den verklige svetsaren Kjell och jämförde honom med dator-Kjell.

– Svetsaren Kjell har både ögon och hjärna men det krävs tusentals ögon för att kompensera bristen på hjärna och sinnen hos dator-Kjell, förklarar Petter i en vinnarintervju.

I Göteborg vann Åsa Lundevall från forskningsinstitutet Swerea. Hennes forskning handlar om nya typer av material, till exempel en lättviktsmetall som går att sticka med.

Vinnaren i Malmö heter Michael Braian och arbetar på tandläkarhögskolan. Hans bidrag handlade om 3D-printning av tänder. I en vinnarintervju berättar han om hur han utformade sitt framträdande.

– Jag tänkte mig tillbaka till när jag själv gick på gymnasiet och vilka kunskaper om tänder jag hade då, vilket var oerhört begränsat. Jag satsade på pedagogiska, enkla och förhållandevis få illustrationer för att berätta väldigt mycket.

Peter Olsén vann i Stockholm med sin presentation om tillverkning av plast från förnybara material.

Deltävlingen i Lund vanns av Johan Mauritsson. Hans presentation handlade om hur man filmar elektroner med hjälp av korta laserstrålar.

– Det är en väldig kick, det är en väldig träning. En träning i hur man kan förmedla någonting så svårt, så kort, säger han i en intervju med Sveriges Radio.

Vinnarna från deltävlingarna möts i finalen den 25 november kl. 17.00 på Debaser Medis i Stockholm. Den leds av komikern och programledaren Karin Adelsköld. I juryn sitter Nour El-Refai, skådespelare och komiker, Patrik Hadenius, chefredaktör för Forskning och Framsteg och Göran Östlin, professor i astronomi på Stockholms universitet. Finalen är öppen för allmänheten och har fri entré.

Deltävlingarna i Forskar Grand Prix anordnas som en del av vetenskapsfesten ForskarFredag. Finalen anordnas gemensamt av Vetenskap & Allmänhet och de fyra forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och VINNOVA.


Lägg till en kommentar