Sunil Kumar Ramamoorthy är bäst i Sverige på att presentera sin forskning

Sunil Kumar Ramamoorthy, som forskar om förnybar plast vid Högskolan i Borås, vann i dag Forskar Grand Prix och blev därmed svensk mästare i att presentera sin forskning. Sunils presentation om plast gjord på majs, sojabönor och linfrön fångade både publiken och juryn i Stockholm.

Forskar Grand Prix 2015-final

– Det kan inte bli bättre än såhär, det känns helt fantastiskt. Jag ville bara skapa lite dramatik och bjuda in till min egen värld uppe på scen och det känns jättebra att ha lyckats med det, säger Sunil Kumar Ramamoorthy.

I Forskar Grand Prix har de tävlande fyra minuter på sig att underhålla, informera och inspirera både publik och jury med en presentation om sin forskning. Åtta forskare från hela landet hade kvalificerat sig till finalen, som gick av stapeln på Nalens scen i Stockholm.

Sunil gick segrande ur tävlingen med sin presentation om hållbara material för en grönare framtid och fick ta emot publikens ovationer och en stor pokal som belöning för sitt framträdande.

Publiken fick chans att säga sitt med hjälp av mentometrar och deras röster vägde lika tungt som expertjuryns. Juryn bestod av Anna Blomberg, skådespelare och komiker, Patrik Hadenius, journalist och chefredaktör för bl.a. Forskning och Framsteg och Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

Finalisterna hade tagit sig till finalen via deltävlingar i Borås, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Trollhättan, Västerås och Växjö. På andra respektive tredje plats kom Silvia Galli, Malmö högskola och Tuva Richert, Lunds universitet. Övriga tävlande delade på en hedersam fjärde plats.

Den nationella finalen arrangerades av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

– Forskar Grand Prix är ett utmärkt tillfälle för forskarna att göra sin forskning publik. Att allmänheten får ta del av forskningsresultaten är viktigt för att ny kunskap ska komma samhället till nytta, så att människor och samhälle ska kunna utvecklas och lösa utmaningar på ett bättre sätt, säger Ewa Ställdal, generaldirektör Forte och prisutdelare vid finalen.

För mer information och pressbilder, besök www.forskargrandprix.se/press eller kontakta:

Sunil Kumar Ramamoorthy, vinnare Forskar Grand Prix 2015, 073-573 45 15, [email protected]
Anders Sahlman, Vetenskap & Allmänhet, projektledare för Forskar Grand Prix-finalen, 070-734 07 85, [email protected]


Lägg till en kommentar