Vem är bäst i Sverige på att presentera sin egen forskning? Det avgörs i finalen av Forskar Grand Prix torsdagen den 5 december i Stockholm. Forskare från nio regioner tävlar om vem som gör den mest fängslande, inspirerande och pedagogiska presentationen av sin forskning på bara tre minuter.
Forskar Grand Prix är en nationell tävling som anordnas för andra gången 2013. En expertjury betygsätter tillsammans med publiken insatserna och avgör vem som är bäst. Juryn består av Nour El-Refai, skådespelare och komiker, Patrik Hadenius, journalist och chefredaktör för bl.a. Forskning & Framsteg och Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet. Programledaren och komikern Karin Adelsköld är konferencier.
Forskar Grand Prix vill lyfta fram hur viktigt det är att kunna kommunicera sin egen forskning på ett lättfattligt sätt. Målet är att ge forskningskommunikation högre status, men också att visa upp bredden hos svensk forskning,.
– Forskningen har en oerhörd betydelse för utvecklingen inom väldigt många områden. Det är något som inte alltid uppmärksammas tillräckligt mycket. Forskar Grand Prix är ett bra tillfälle för forskarna att kommunicera sina upptäckter med allmänheten och öka intresset för forskningens betydelse i samhället, säger Charlotte Brogren, generaldirektör för VINNOVA och prisutdelare vid finalen.
Regionala deltävlingar har tidigare i höst genomförts i Göteborg, Kalmar and Kronobergs län, Karlshamn, Karlstad, Kristianstad, Lund, Malmö, Stockholm och Örebro som en del av vetenskapsfesten ForskarFredag. Vinnarna från dessa regioner möts nu i den nationella finalen som äger rum den 5 december kl. 19:00 på Debaser Medis i centrala Stockholm. Finalen är öppen för allmänheten och har fri entré.
Forskar Grand Prix arrangeras av den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och VINNOVA. Deltävlingarna har anordnats av en rad lokala arrangörer, med stöd av EU-kommissionen.
För mer information och pressbilder, besök www.forskargrandprix.se, eller kontakta:
Klas-Herman Lundgren, projektledare för finalen vid Vetenskap & Allmänhet, 070-380 78 56, [email protected]
Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare
Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar.