Michael svensk mästare i att förklara sin forskning

Michael Braian, som forskar om CAD/CAM-tekniker inom tandvården vid Malmö högskola, vann i går kväll Forskar Grand Prix. Det är en tävling där forskare på mycket kort tid ska berätta om sin forskning så underhållande och informativt som möjligt. Michaels bidrag om att 3D-printa tänder utsågs till vinnare av publiken och en expertjury gemensamt.


forskargpfinal-5-940px

De var åtta taggade forskare som stegade upp på rockklubben Debaser Medis scen i Stockholm i går kväll. Deras uppdrag: Att leverera den mest fängslande, inspirerande och förståeliga presentationen av sin forskning på bara fyra minuter.

– De andra var otroligt duktiga så det känns väldigt hedrande att jag vann. Men alla är vinnare i den här tävlingen – eftersom vi alla får möjlighet att berätta om vår forskning för allmänheten, säger Michael Braian, som förutom publikens ovationer fick ta emot en stor pokal och en resecheck.

I valet av vinnaren vägde publikens mentometerröster lika tungt som expertjuryns poäng. I juryn satt Nour El-Refai, skådespelare och komiker, Patrik Hadenius, journalist och chefredaktör för bl.a. Forskning & Framsteg, och Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet.

Finalisternas väg till rockscenen gick via regionala deltävlingar som tidigare i höst genomfördes i Blekinge, Borås, Göteborg, Lund, Malmö, Stockholm, Sundsvall, Trollhättan och Västerås, som en del av vetenskapsfesten ForskarFredag. På andra respektive tredje plats kom Kamran Rousta, Högskolan i Borås och Benny Thörnberg, Mittuniversitetet. Övriga tävlande delade på en hedersam fjärde plats.

Den nationella finalen arrangerades av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

– Forskar Grand Prix visar att kvalificerad forskning kan förklaras på ett engagerande sätt som är lätt att förstå. Tävlingen vill inspirera forskare till att kommunicera mera om sin forskning, så att den kommer till allmän kännedom och nytta i samhället, säger Ingrid Petersson, generaldirektör för forskningsrådet Formas, och prisutdelare vid finalen.

För mer information och pressbilder, besök www.forskargrandprix.se eller kontakta:
Michael Braian, vinnare Forskar Grand Prix 2014, 073-708 85 84
Anders Sahlman, Vetenskap & Allmänhet, projektledare för Forskar Grand Prix-finalen, 070-734 07 85, [email protected].


Lägg till en kommentar

1 kommentar

  1. Vad händer i din stad sista fredagen i September? | Oralmind |

    […] år den 25 september. På hemsidan kan du se vad som händer i just din stad. Förra året var det Michael Braian, som forskar om CAD/CAM-tekniker inom tandvården vid Malmö högskola som vann Forskar Grand […]

    Svara