Sista fredagen i september 2014 har utlysts som Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds tusentals aktiviteter som ska visa hur spännande, kul och vardagsnära forskning är. Målgruppen är den breda allmänheten, inte minst barn och unga.
Evenemangen kommer att erbjuda experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra möjligheter att möta forskare, allt utan kostnad för besökarna.
Vetenskapsrådet och VINNOVA har samarbetat med Vetenskap & Allmänhet, VA, sedan 2006 så att VA kunnat koordinera de svenska evenemangen under Researchers’ Night och utarbeta en ansökan om EU-bidrag för genomförandet. Detta samarbete fortsätter även 2014–2015.
Syftet med Researchers’ Night, i Sverige kallat ForskarFredag, är att göra forskarna och deras arbete mer kända genom ett brett utbud av samtal och aktiviteter som är lättsamma, okonventionella och har interaktiva och experimentella inslag.
2013 års upplaga av ForskarFredag ägde rum på 30-talet orter från Luleå i norr till Lund i söder. Evenemanget har växt år för år och det nationella samarbetet och erfarenhetsutbytet är mycket uppskattat bland de högskolor, institut, kommuner, landsting, länsförbund, museer och science centres som är lokala arrangörer.
I år anordnades också, för andra gången i Sverige, nio regionala Forskar Grand Prix-tävlingar som en del av ForskarFredag. Sammanlagt ett 60-tal forskare tävlade om att göra den bästa kortpresentationen av sin forskning. Vinnarna från deltävlingarna gick vidare till nationell final i Stockholm den 5 december. Denna arrangeras av Vetenskap & Allmänhet och de fyra forskningsråden Vetenskapsrådet, VINNOVA, Formas och Forte. Mer om tävlingen finns att läsa på www.forskargrandprix.se.
Vi inbjuder härmed nya och tidigare arrangörer att medverka i 2014 års ForskarFredag och/eller att arrangera en deltävling av Forskar Grand Prix nästa år. Varje arrangör anordnar sina egna lokala aktiviteter. VA formulerar en gemensam ansökan om medel från EU-kommissionen, står för nationell marknadsföring och anordnar avstämnings- och nätverksmöten för alla arrangörer av såväl ForskarFredag som Forskar Grand Prix. Storleken på bidraget från EU-kommissionen varierar från år till år. Tidigare har arrangörerna fått ca en fjärdedel av sina totala kostnader täckta av bidraget.
Välkommen till ett informationsmöte om EU-initiativet Researchers’ Night och vad det innebär att anordna ForskarFredag och Forskar Grand Prix! Mötet äger rum torsdagen den 16 januari kl. 10:00−12:00 (fika från 9.30) på Vetenskapsrådet, Västra Järnvägsgatan 3 i Stockholm. För ytterligare upplysningar och för anmälan om deltagande i informationsmötet liksom medverkan som arrangör 2014 och/eller 2015, kontakta Lotta Tomasson, projektledare/kommunikatör på VA, [email protected], 08-611 30 47/070-255 38 91.
VA behöver besked om medverkan i kommande års ForskarFredag/Forskar Grand Prix senast den 27 januari 2014. Så fort vi fått anmälan sänds instruktioner om hur underlag för EU-ansökan lämnas. Denna kortfattade och översiktliga information om planerade aktiviteter och beräknade kostnader för det lokala evenemanget ska vara VA tillhanda senast den 9 februari.
Varmt välkommen att medverka i ForskarFredag och Forskar Grand Prix 2014!
Cissi Billgren Askwall
Generalsekreterare