23 svenska städer i Europas största vetenskapsfest

Den 26 september är det dags för ForskarFredag, en del av vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night. 23 svenska städer finns med bland de sammanlagt 300 i Europa där forskare och allmänheten möts nu på fredag. Alla är välkomna att prova på experiment, följa shower och demonstrationer, kika bakom kulisserna i laboratorier eller fika med en forskare!

– ForskarFredag är till för alla som funderar över vad forskare egentligen håller på med. Stora, små, tonåringar, pensionärer, skolklasser och familjer – det finns något för alla, säger Lotta Tomasson, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Aktiviteterna ger allmänheten möjlighet att träffa forskare och att på roliga och annorlunda sätt ta reda på hur forskning och vetenskap påverkar våra liv. Samtliga evenemang är gratis och öppna för alla.

Som en del av vetenskapsfesten anordnas tävlingen Forskar Grand Prix i Borås, Göteborg, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Sundsvall, Trollhättan och Västerås. I tävlingen får forskare presentera sin forskning på bara fyra minuter. Publiken och en expertjury korar tillsammans vinnaren. De nio vinnarna går vidare till riksfinal i Stockholm den 25 november.

En annan del av ForskarFredag är massexperimentet Grönsaksförsöket, där tusentals elever från Trelleborg i söder till Kiruna i norr hjälper forskare att ta reda på hur mycket frukt och grönt barn och unga i Sverige äter.

– I försöket får eleverna delta i riktig forskning, samtidigt som de lär sig mer om matens innehåll och betydelse för hälsa och miljö, säger Lotta Tomasson.

European Researchers’ Night äger rum den sista fredagen i september varje år. Förra året hade evenemangen i Europa sammanlagt över 1,2 miljoner besökare. I år firas ForskarFredag i Blekinge, Borås, Eksjö, Eskilstuna, Göteborg, Jönköping, Kristianstad, Lidköping, Linköping, Lund, Malmö, Norrköping, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stockholm, Sundsvall, Trollhättan, Umeå, Värnamo, Västerås, Öland och Örnsköldsvik.

ForskarFredag och Forskar Grand Prix arrangeras av lärosäten, science centers, kommuner och landsting. Evenemangen samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, AkzoNobel, Formas, Forte, IKEM, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Livsmedelsverket, Naturvetarna, SULF, Teknikföretagen, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

För mer information och pressbilder, besök www.forskarfredag.se eller kontakta:
Lotta Tomasson, Vetenskap & Allmänhet, projektledare för ForskarFredag Sverige, 070-728 97 20, [email protected]

 


Lägg till en kommentar