Sofie Mohlin svensk mästare i att presentera sin forskning

Pressmeddelande 23 november

Under torsdagen tog cancerforskaren Sofie Mohlin vid Lunds universitet hem finalen i Forskar Grand Prix. Hon är därmed svensk mästare i att presentera sin forskning. Tävlingen avgjordes på Vasateatern i Stockholm, där publiken och juryn tillsammans röstade fram vinnaren. 

Foto: Erik Cronberg

­­– Väldigt roligt att på det här fina arrangemanget få vara den som till slut står där längst fram på scenen, säger Sofie Mohlin, vars forskning handlar om att använda kycklingembryon för att förstå barncancer.

Juryn bestod av Lena Nordlund, vetenskapsjournalist på Sveriges Radio, Karin Adelsköld, komiker och programledare samt Johan Edman, professor i kriminologi vid Stockholms universitet. Konferencier var Fritte Fritzson, komiker och vinnare av SVT:s frågesportprogram På spåret.

– Sofie hade ett engagemang och berättade på ett väldigt mänskligt sätt om svår genetisk forskning, säger Lena Nordlund som berömde samtliga presentationer för att vara begripliga och lyckas koppla sina svåra ämnen till publikens verklighet.

Att presentera sin forskning på ett begripligt och spännande vis är utmanande för de flesta forskare. I Forskar Grand Prix dras det till sin spets – presentationerna får bara vara fyra minuter långa!

– Det har varit väldigt lärorikt att vara med i tävlingen. Vi har fått bra coachning i presentationsteknik och hjälp att träna på att slappna av och inte gå in i en forskarroll utan i stället vara utåtriktad på scenen, säger Sofie Mohlin.

Genom en passionerad presentation om alzheimerforskning kunde Johanna Mayer från Karolinska Institutet knipa andraplatsen i Forskar Grand Prix 2023. På en hedersam tredjeplats kom Kishore Viswanathan vid Sveriges lantbruksuniversitet, som med matchmaking som metafor beskrev sin forskning om den svenska skogen.

Drygt 300 personer hade kommit till anrika Vasateatern, eller “Vasan”, i Stockholm för att se finalen. Nästan lika många följde sändningen och röstade digitalt. De bjöds inte bara på ett vetenskapligt smörgåsbord i form av presentationer från de sex finalisterna, utan fick även se dansframträdanden av gruppen BASE23 från Stockholm Dance Academy. 

Forskarna hade kvalificerat sig via regionala deltävlingar i Umeå, Stockholm, Lund, Luleå och Eskilstuna samt en digital webbtävling för forskare från hela landet – alla som en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag i september.  

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Finalen anordnas sedan 2012 av föreningen Vetenskap & Allmänhet tillsammans med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet

Kontakt:

Vendela Kjerner, kommunikatör Forskar Grand Prix, [email protected]
Sofie Mohlin, Lunds universitet, 0704647998 

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet och forskare. Föreningen arbetar för att för att åstadkomma engagerade samtal i nya former om forskning, liksom för att utveckla nya format för samskapande av kunskap. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet mellan forskning och samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är drygt 100 svenska organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Läs mer på www.v-a.se.


Lägg till en kommentar