Måns Henningsson

Stort och smått: ryska dockor i fysiken

mans-henningson-940px

De modeller som används inom naturvetenskapen kan vanligtvis bara tillämpas inom en viss längdskala. På större skalor blir de oftast ohanterliga, och på kortare skalor felaktiga eller helt enkelt motsägelsefulla.

Elementarpartikelfysikens språk kallas för kvantfältteori, och fungerar utmärkt från de avstånd (cirka 10^-15 m) där kärnfysiken tar över ner till de avstånd (cirka 10^-19 m) som nu undersöks vid LHC på CERN utanför Genève. Vad händer på ännu kortare avstånd? Till slut (vid cirka 10^-35 m) behöver vi kanske en helt annan sorts teori, men under ett förvånansvärt stort intervall verkar det som om den teori som ligger bakom och förklarar en kvantfältteori helt enkelt är… en likadan kvantfältteori fast med andra värden på olika parametrar!

Detta fenomen beskrivs av en matematisk teori som kallas för renormeringsgruppen och även kan tillämpas inom helt andra områden. Jag jobbar vid institutionen för fundamental fysik på Chalmers tekniska högskola forskar inom teoretisk fysik och kan reda ut begreppen.

Kontakt:
Professor vid Institutionen för Fundamental Fysik


Lägg till en kommentar