Eva Ekvall Hansson

FGP2014-Lund-Eva-Ekvall-Hansson-940px

Att falla eller inte falla

Jag forskar om yrsel och balans och om hur man kan förhindra att äldre personer ramlar och skadar sig vid Lunds universitet, Institutionen för hälsovetenskaper.

Jag forskar om varför man faller och hur man kan förhindra att äldre personer faller. Min forskning har visat att äldre personer som fallit ofta har fel på balanssinnet. Vi har också visat att balanssinnet går att träna, så att felet försvinner. Forskningen handlar också om att ta reda på mer om vilka personer som har ökad risk för att ramla och bryta en arm eller ett ben.

Varje år i Sverige skadar sig sju gånger fler personer efter ett fall, än vad som skadar sig i en trafikolycka. En tredjedel av alla som bor i Sverige och är äldre än 65 år, faller minst en gång per år och varje dag dör tre personer i sviterna efter en fallskada, som till exempel lunginflammation. Hur kommer det sig att en person kan åka störtlopp nedför en brant backe utan att ramla, medan en annan person inte kan gå över ett plant golv och vända, utan att falla?

Kontaktuppgifter
Webbplats: http://www.med.lu.se/hv/forskargrupper/fysioterapi/eva_ekvall_hansson

Högupplöst foto


Lägg till en kommentar

1 kommentar

  1. Svea Burnell |

    Eva Ekwall Hansson är otroligt duktig att mildra eller ta bort yrsel.
    Jag har nu fått en otroligt svår yrsel och är i stort behov av den hjälp som endast hon kan ge. Snälla Eva hjälp mej var du än finns, du har hjälpt mej förr, på Granen och något på Skolgatan i Malmö. pleas.

    Svara