Ellen Lindell

Blir du yr i sängen? Att ställa diagnos för kristallsjuka

Jag forskar om yrsel med fokus på en sjukdom som heter ”godartad lägesyrsel”, även ofta kallad kristallyrsel eller kristallsjuka. Många av dem som får diagnosen godartad lägesyrsel är också yra i sängen – antingen att symptomen startar när de vaknar eller att de blir yra när de vänder sig i sängen. När jag undersökte detta närmare visade det sig att nästan alla som fick diagnosen godartad lägesyrsel var yra när de vände sig i sängen. Och fast att det är en vanlig sjukdom är det många som inte känner till hur man upptäcker eller behandlar tillståndet.

Kontakt:

Södra Älvsborgs Sjukhus och Göteborgs universitet
Avdelningen för Öron-Näs-Halssjukdomar

Ladda ner pressbild här.


Lägg till en kommentar

2 kommentarer

 1. Arne Sylvest |

  Jag har haft kristallsjukan sedan 2009 dom flesta gångerna har det varit i sängen när jag vänt mig har märkt att det alltid är vänster sida som drabbas, har lärt mig göra övningarna. Men i november 2018 slog den till när jag var inne i Stockholm plötsligt blev jag väldigt ostadig och tog mig till SÖS där dom konstatera efter många prover för att utesluta att det var något allvarligare att det var kristallsjukan igen har fått 2ggr till efteråt fast mycket lindrigare. Jag undrar om det går att följa någon forskning på området vore intressant. Mvh Arne.

  Svara
  • Hanna Mellin |

   Hej Arne! Tack för din fundering! För att få svar snabbast möjligast rekommenderar jag dig att skriva till Södra Älvsborgs Sjukhus Avdelningen för Öron-Näs-Halssjukdomar och fråga om Ellen fortfarande arbetar där. Se länk ovan. Allt gott! /Hanna, kommunikatör på Forskar Grand Prix

   Svara