Thomas Helleday

Tabletten som bränner bort cancer

Jag har sett hur hemsk cancer är på nära håll och bestämde mig för att viga mitt liv åt att hitta bättre behandlingar. Jag höll mitt löfte.

Cellgifterna vi sedan länge använder mot cancer fungerar faktiskt men konstigt nog visste ingen hur de DNA-skador som cellgifterna orsakar ser ut och hur de dödar cancer. Jag bestämde mig för att forska på just det, och trodde lösningen skulle finnas där.

Nu berättar jag vad vi kommit fram till efter många års forskning och hur det lett till en ny tablett mot cancer. Tabletten ger samma DNA-skador i cancern som cellgifter men skadar inte normala celler. Denna behandling har omkullkastat gamla sanningar och etablerat ett helt nytt sätt att tänka kring hur vi ska ta fram cancerbehandlingar i framtiden.

Jag beskriver en tablett, utan biverkningar, som bränner bort cancern. I dag är den godkänd för de vanligaste cancerformerna och räddar livet på hundratusentals cancerpatienter varje år. Men arbetet stannar inte här utan vi arbetar vidare med samma koncept och tar fram nya och effektivare behandlingar.

Kontakt:

Thomas Helleday, cancerforskare på Karolinska Institutet och SciLifeLab

[email protected]

Läs mer om min forskning

Röstningen har stängt


Kommentering är avstängd.