Anamaria Dutceac Segesten

Tre digitala verktyg berättar om tvångsförflyttning

Tvångsförflyttning händer när man måste lämna sitt hem på grund av naturkatastrof, krig, eller förföljelse. Tvångsförflyttning skedde för 80 år sedan. Och för 50 år sedan. Och för 10 år sedan. Och det händer nu. I slutet av förra året var 89,3 miljoner människor världen över flyktingar, enligt FN.

Min forskning jämför upplevelser av exil och deportation från förr och nu och finner att de är väldigt lika. Forskning visar att när man speglar sig själv i en annan människas liv, ökar empatin och den ömsesidiga förståelsen. Det sociala utanförskapet minskar. Därför byggde vi inom mitt projekt tre digitala verktyg som berättar, på ett tillgängligt och pedagogiskt sätt, historier om tvångsmigration från då och nu.

Verktygen (en berättelsekarta, en interaktiv dokumentär och en virtuell utställning) skapades i skärningspunkten mellan vetenskap och konst, och innehåller text, bilder och videor, dikter, musik och målningar. Mitt forskarteam och jag arbetade tillsammans med flyktingar för att designa utseendet, funktionerna och innehållet i varje interaktiv webbsida. Dessa digitala verktyg är gratis och kan användas av skolor, museer och migrantorganisationer.

Kontakt:

Anamaria Dutceac Segesten, lektor i Europastudier och docent i Strategisk Kommunikation.

[email protected]

Läs mer om min forskning


Kommentering är avstängd.