STINA WESTSTRAND

Kan växter korsa världshaven?

Stina-Weststrand-940px

 

Jag heter Stina och är doktorand på Evolutionsbiologiskt centrum vid Uppsala universitet. I mitt arbete undersöker jag en grupp växter som kallas för mosslumrar. De finns i Sverige men är så små och gröna att väldigt få av oss lägger märke till dem. I tropikerna däremot är de ofta stora som ormbunkar och där är också antalet arter mycket större. Mosslumrar är jättegamla! De fanns på jorden redan för 350 miljoner år sedan och var en av de första växterna av sitt slag som började leva på land.

Jag är intresserad av hur mosslumrar sprider sig. Mosslumrar finns på alla kontinenter och frågan är hur de har fått en sådan stor utbredning. Etablerade de sig i världens alla hörn redan på den tiden då alla kontinenter satt ihop och formade en enda stor, eller har de lyckats ta sig över världshaven på senare år? Jag har aldrig sett att något flygbolag säljer flygstolar till växter, har du?

I mitt tävlingsbidrag kommer du att få lära dig mer om evolution, släktträd och växters spridning. Om du vill läsa mer om mig och mitt projekt redan nu får du gärna besöka min hemsida: www.anst.uu.se/stiwe569/. Vi ses i september!

Kontakta mig
[email protected]

Pressbild (Foto: Mikael Wallerstedt)


Lägg till en kommentar