Guldbiljetterna utdelade – fem forskare till final

Hur hänger hacking och innebandy ihop med cancer- och skogsforskning? Det är frågor du kan få svar på den 26 november när riksfinalen av Forskar Grand Prix 2024 går av stapeln. Nu är finalisterna till ”Forskarnas Idol” utsedda – plats på scen för Luís Oliveira, Sara Löwgren, Daniel Mensah, Lea Stark och Erik Andersson!


I Sveriges största presentationstävling för forskare gäller det att förklara sin forskning så lättförståeligt, lärorikt och engagerande som möjligt för att vinna publikens och expertjuryns röster. Kruxet – de har bara fyra minuter på sig. Under hösten har fem forskare kvalificerat sig till riksfinalen i Stockholm den 26 november.

Lagspel tar hem segern

I Umeå vann Daniel Mensah, Sveriges lantbruksuniversitet, som använde innebandy för att förklara sin forskning. Han menar att olika aktörer inom skogsindustrin måste samarbeta som spelarna i ett lag för att ta sig an hoten som klimatförändringarna medför.

—  I innebandylaget anpassar vi oss för att laget ska bli så bra som möjligt, och min forskning handlar om något liknande, nämligen att hitta sätt för människor att samarbeta och kompromissa bland olika värden kring skogen och naturen. Det går inte att vinna utan att stötta resten av laget, berättade Daniel efter att ha kammat hem finalplatsen. (Läs hela artikeln här)

Att stå på scen var nervöst, men gav mycket tillbaka.

 – Som forskare försöker du ofta göra din forskning begriplig för andra forskare men det är lätt att glömma bort de som står utanför akademin. Vi måste anstränga oss mer för att sprida vår forskning till en så mångsidig publik som möjligt, oavsett ålder, intresse, klass, etc.

Filmade i skogen

Sara Löwgren är en av två forskare som har nått finalen via den öppna deltävlingen Forskar Grand Prix Digital. I likhet med Daniel rör hennes forskning hur olika grupper och gemenskaper hanterar kriser, men från ett annat perspektiv.

– Jag vill få en djupare förståelse för hur människor i krympande landsbygdsamhällen i södra Sverige skapar lokal gemenskap och hur de förhåller sig till globala förändringar, såsom klimatkrisen.

Sara Löwgren tävlade med ett bidrag inspelat i skogen (se det här), men hon ser fram emot att tävla inför publik.

– Det blir kul att träffa alla andra och göra presentationen inför en publik. Det är ju något helt annat än att vara jag och en kamera i skogen, men jag forskar ju för att bidra till att göra världen bättre, och om jag inte berättar om min forskning utanför min bubbla känns det inte som att jag gör det. Att delta i tävlingen blir ett sätt för mig att bidra.

Hälsosamt åldrande och tvångstankar

Även Lea Stark kvalade in till finalen via den digitala deltävlingen, och väl där väntar en extra utmaning.

– Jag kommer ju ursprungligen från Tyskland, så det är en utmaning för mig att framträda på svenska. Men det ska bli jätteroligt och spännande.

Lea Stark är i grunden sjuksköterska och har alltid fascinerats av hur det kommer sig att vissa personer åldras bättre än andra. Nu forskar hon om kroppens förmåga att återhämta sig och bevara sina funktioner efter en sjukdom.

 – Jag ser fram emot att berätta om min forskning. Det är viktigt att allmänheten känner till vad som skapar ett hälsosamt åldrande, men det är också viktigt att folk vet vad vi forskare gör. Kanske kan jag inspirera någon annan till att vilja bli forskare, säger Lea Stark som är verksam vid Karolinska Institutet, inom ett område som kallas fysisk motståndskraft hos äldre vuxna.

Från Karolinska Institutet deltar också Erik Andersson, som vann Stockholms deltävling på AlbaNova under ForskarFredag. Han forskar om hur man kan hantera oros- och tvångstankar. Inför tävlingen ägnade han mycket tid åt att lyfta fram huvudbudskapet.

– Jag har lärt mig att ställa frågan “vad måste min publik veta och varför är det viktigt?”, och att verkligen slipa ner min ursprungliga presentation så att bara kärnan finns kvar.

Hur var det att framträda under deltävlingen?

 – Otroligt nervöst! Men det var också fantastiskt att vara där närvarande med publiken och bara berätta om saker som jag tycker är intressanta, säger Erik Andersson.

En kamp mellan ont och gott

Den sista deltävlingen gick av stapeln på Helsingborgs stadsteater, där Luís Oliveira tog hem vinsten i Lunds deltävling. Han beskrev sin forskning som en kamp mellan gott och ont och liknade sig själv vid en hacker som attackerar cancerceller för att göra dem snälla.

–  Min forskning fokuserar på hur vårt immunförsvar – något som vi alla redan har – kan vara ett effektivt vapen mot cancer. Immunförsvaret behöver bara en liten knuff. Jag tycker att det är både fascinerande och väldigt hoppfullt för framtiden.

Deltävlingen har fått Luís Oliveira att inse att han verkligen gillar att kommunicera om vetenskap, och att det är något han vill göra mer i framtiden.

– Att bara ha 4 minuter på sig är det ultimata provet för att se om du verkligen kan dina saker. Det var skrämmande men jag älskade det!

Forskarna intar Idolscenen

Närmast väntar coachning för de fem forskarna för att finslipa sina presentationer ytterligare ett varv. Därefter är det dags att kliva upp på samma scen som artisterna som tävlar i Idol varje lördag. I år arrangeras riksfinalen på Filadelfia Convention Center, där årets inspelning av tv-programmet pågår för fullt. 

Forskar Grand Prix’s egen expertjury består av komikern Ahmed Berhan som bedömer framförandet, vetenskapskommentatorn Amina Manzoor som fokuserar på hur lätt innehållet är att förstå, och forskaren Nina Cyrén Wormb som bedömer hur forskningsfrågan beskrivs.

Men allra tyngst väger publikens åsikt – så var med och rösta fram årets vinnare av Forskar Grand Prix den 26 november! I år har vi utökat publikplatserna, varmt välkommen!

……………

Forskar Grand Prix 2024

Läs mer om finalen på Filadelfia Convention Centre i Stockholm den 26 november, kl 14-16, här.

Vill du vara med i publiken och rösta fram årets vinnare?
Anmäl dig här!

Finalen går även att följa live. Anmäl dig här för att få en länk till sändningen. 

Tävlingen Forskar Grand Prix anordnas av de fyra forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova, och den ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet.


Lägg till en kommentar