Forskar Grand Prix avgörs på rockscenen

Vem är bäst i Sverige på att presentera sin forskning? Det avgörs den 25 november, då finalen i 2014 års Forskar Grand Prix går av stapeln på rockklubben Debaser i Stockholm. Nio forskare intar scenen för att göra den mest fängslande, inspirerande och lättbegripliga presentationen av sin forskning på bara fyra minuter.

Karin Adelsköld
Konferencier Karin Adelsköld. Fotograf: Theresia Köhlin

– Att se forskare kliva upp på Sveriges främsta rockscen och prata om sin forskning på ett kul sätt är en helt underbar upplevelse som inte får missas, säger tävlingens konferencier, komikern och programledaren Karin Adelsköld.

Med Forskar Grand Prix utmanas forskarna att hitta underhållande sätt att berätta om sin forskning för en annan publik än de kommunicerar med i vardagen. Forskning om köpbeslut, metaller som går att sticka med, elektroniska ögon och 3D-printade tänder finns med bland bidragen i finalen, som arrangeras av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

– Forskar Grand Prix visar att kvalificerad forskning kan förklaras på ett engagerande sätt som är lätt att förstå. Tävlingen vill inspirera forskare till att kommunicera mera om sin forskning, så att den kommer till allmän kännedom och nytta i samhället, säger Ingrid Petersson, generaldirektör för forskningsrådet Formas, och prisutdelare vid finalen.

Inför finalen har nio regionala deltävlingar anordnats runtom i Sverige. Vinnarna har därefter slipat på sina framträdanden och coachats av experter på kommunikation och scenframträdande.

Finalen är ett gyllene tillfälle för folk i alla åldrar att bli underhållna och samtidigt lära sig något nytt. Dessutom får publiken rösta: vinnaren väljs av publiken och en expertjury gemensamt.

I expertjuryn sitter Nour El-Refai, skådespelare och komiker, Patrik Hadenius, journalist och chefredaktör för bl.a. Forskning & Framsteg och Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet.

Finalen äger rum tisdagen den 25 november kl. 17:00–19:00 på Debaser Medis i centrala Stockholm. Evenemanget är öppet för allmänheten och har fri entré.

För mer information och pressbilder, besök forskargrandprix.se eller kontakta:
Anders Sahlman, Vetenskap & Allmänhet, projektledare för Forskar Grand Prix-finalen, 070-734 07 85, [email protected].


Lägg till en kommentar