Final i forskning på fyra minuter blankt – Forskar Grand Prix går av stapeln den 26 november på Nalen i Stockholm

Vem är bäst i Sverige på att presentera sin forskning inför publik? Det avgörs i finalen av Forskar Grand Prix torsdagen den 26 november på Nalen i Stockholm. Åtta forskare har fyra minuter på sig att fängsla publik och jury med den mest inspirerande och förståeliga presentationen av sin forskning.


Det är nu fjärde året i rad som Forskar Grand Prix – Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare – går av stapeln. Titlar som ”Hur bildas ljudet från ett bildäck?”, ”Att läka ben med metaller som försvinner” och ”Vad håller tweenisarna på med och hur når vi dem?” finns bland de åtta bidragen som tagit sig till årets final.

– Det här måste vara en av de svåraste uppgifter man kan ta sig an – att gestalta den här typen av komplexa tankeprocesser på en scen. Min roll i juryn blir att fokusera på forskarnas passion och engagemang, hur de tar sig an publiken och hur de tar scenen, säger Anna Blomberg, skådespelare, komiker och en av jurymedlemmarna i årets Forskar Grand Prix.

De övriga medlemmarna i årets jury är Patrik Hadenius, journalist och chefredaktör för bl.a. Forskning & Framsteg och Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. För forskarna räcker det dock inte att övertyga juryn om forskningens förträfflighet – de måste även få med publiken på tåget då segraren koras av både jury och publik.

– Hela tävlingen går ut på att utmana forskare att berätta om sin forskning på ett sätt som engagerar allmänheten, säger Anders Sahlman, projektledare på Vetenskap & Allmänhet, som tillsammans med forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och VINNOVA arrangerar finalen av Forskar Grand Prix. Under hösten har regionala deltävlingar hållits i Borås, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Trollhättan, Västerås och Växjö som en del av vetenskapsfesten ForskarFredag.

Varmt välkommen när vinnarna från deltävlingarna nu möts i finalen som går av stapeln på det legendariska danspalatset Nalen i centrala Stockholm den 26 november kl. 14:00 (insläpp från 13:30) och beräknas vara klar senast 16:30. Konferencier för tävlingen är Måns Nilsson, komiker och programledare.

Efter finalen finns möjlighet att intervjua vinnaren, andra tävlande och övriga medverkande. Vid intresse för intervjuer med finalisterna innan prisutdelningen vänligen kontakta presskontakt.

Presskontakt:

Madeleine Carlsson, Skugge&co, 070-678 19 90, [email protected]

Kontaktperson Vetenskap & Allmänhet:

Anders Sahlman, projektledare Forskar Grand Prix, 070-734 07 85, [email protected].

Läs mer om finalisterna och tävlingen på www.forskargrandprix.se

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se.


Lägg till en kommentar