Anita Pettersson svensk mästare i att presentera sin forskning

Anita Pettersson, som till vardags forskar vid Högskolan i Borås om hur fosfor kan återvinnas, vann tisdagens final i Forskar Grand Prix. Hon är därmed bäst i Sverige på att presentera sin egen forskning. Anitas framträdande tjusade både publiken och juryn på Nalen i Stockholm.

fgp2016-finalisterna-juryn-940px

– Det känns helt galet och jag är rörd över juryns goda vitsord. Jag nästan svimmade när jag fick högsta betyg av dem, säger Anita Pettersson.

Fyra minuter. Så kort tid hade finalisterna i Forskar Grand Prix på sig att underhålla, informera och inspirera både publik och jury med en presentation om sin forskning. Sju forskare från hela landet hade kvalificerat sig till finalen, som gick av stapeln på nöjespalatset Nalen i Stockholm.

Anita Pettersson tog hem segern med sin presentation om varför fosfor är viktigt och fick lyfta den stora vinnarpokalen till publikens jubel. Hennes pedagogiska presentation om fosforns roll för världens matförsörjning gick bäst hem hos både publiken och juryn.

– Att komprimera flera år av forskning till fyra inspirerande och underhållande minuter är ingen lätt uppgift. Men som forskare är det viktigt att kunna berätta om sina resultat så att även de som inte är experter förstår. Det behövs för att forskningen ska komma till användning i samhället, säger Sven Stafström, generaldirektör Vetenskapsrådet och prisutdelare vid finalen.

Publikens samlade mentometer-röster vägde dubbelt så tungt som expertjuryns. Den bestod av Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, Anja Lundqvist, skådespelare och Patrik Hadenius, journalist och chefredaktör för bl.a. Forskning & Framsteg.

Finalisterna hade kvalificerat sig till finalen via deltävlingar under vetenskapsfesten ForskarFredag i Borås, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Uppsala och Västerås. På andra plats i finalen kom Marlene Andersson, SLU i Uppsala och på tredje plats Nellie Linander, Lunds universitet.

Årets final var den femte i ordningen och arrangerades av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.

För mer information, besök www.forskargrandprix.se eller kontakta:

Anita Pettersson, vinnare Forskar Grand Prix 2016, 070-736 31 82, [email protected]
Anders Sahlman, Vetenskap & Allmänhet, projektledare för Forskar Grand Prix-finalen, 070-734 07 85, [email protected]

Högupplösta pressbilder (Foto: Erik Cronberg)

Intervju med vinnaren (film 2 min 10 s, fri för publicering)
Tillkännagivandet av vinnaren (film 53 s, fri för publicering)


Lägg till en kommentar