Arbetet med Forskar Grand Prix 2015 är i gång!

I höst går Forskar Grand Prix av stapeln på 8 orter i Sverige. VA samlade i veckan de lokala arrangörerna för ett två dagar långt uppstartsmöte och pratade flytande kväve, Vasaskeppet och hur man skapar ännu bättre aktiviteter.

Kick-off gruppbild_940x570
Deltagarna i uppstartsmötet 9-10 mars. Foto: Mika Nitz Pettersson

Det är en skitrolig kväll, helt enkelt!

I måndags och tisdags träffades de lokala arrangörerna för Forskar Grand Prix och ForskarFredag i Stockholm. Planering, praktiska råd och information växlades med erfarenhetsutbyte och inspiration. Hur skapar man ännu bättre aktiviteter för att skapa dialog mellan forskare och besökare? Hur kan vi lyfta fram och stötta forskarna ännu mer? Ska vi flytta ut arrangemanget till en park i år? Samla allt på en mässa eller sprida ut det över hela stan? Hur lockar vi fler besökare och hur skapar vi ännu bättre dialoger mellan forskarna och besökarna?

Jan Riise, director för Eusea, European Science Events Association, berättade om internationella trender och samarbete över en inspirationslunch. För att få inspiration om hur man kan lyfta fram forskning från olika vetenskapsområden besökte vi Vasamuseet som har ett aktivt arbete med sin programverksamhet. Arbetet kring skeppet intresserar både naturvetare, historiker, etnologer och forskare från många andra forskningsområden.

Varför ska man arrangera Forskar Grand Prix? frågade Anders Sahlman, projektledare för Forskar Grand Prix.
Svaren från arrangörerna kom direkt: Det är underhållande, publikt och ett bra sätt för forskarna att träna på att berätta om sin forskning. Tävlingen belyser samhällsnyttan med forskning, väcker intresse för forskaryrket bland unga och utmanar stereotyper.
– Det är en skitrolig kväll helt enkelt!

Läs mer om uppstartsmötet i VA-bloggen.

 

 


Lägg till en kommentar